StoryEditor

Státisíce eur bez verejnej kontroly. Ako Lynx comando míňa paušál od Národnej banky, je tajné

23.03.2022, 09:23
Štátna finančná inštitúcia vyplatila v uplynulých troch rokoch Útvaru osobitého určenia vyše 780-tisíc eur.

Žiadne faktúry, doklady, len čestné vyhlásenie, že peniaze sa minuli tak, ako zmluva káže. Konkrétne na zabezpečenie opatrení súvisiacich s prevozom peňazí. Prostriedkov na to použitých nebolo málo.

Viac ako 780-tisíc eur, ktoré Národná banka Slovenska v rokoch 2019 až 2021 za uvedené služby vyplatila elitnému policajnému Útvaru osobitného určenia.

Verejnosti je známejší ako Lynx commando. Ide o špeciálnu jednotku prioritne určenú na tie najzávažnejšie zákroky, napríklad proti teroristom, únoscom či nebezpečným páchateľom.

V minulosti sa zviditeľnila zásahmi voči rôznym mafiánskym skupinám, v uplynulých rokoch zas asistenciami pri zatýkaní bývalých vysokopostavených funkcionárov či známych podnikateľov. Bežnú verejnosť zaujala najmä v decembri 2020, keď desiatky členov Lynx commanda nabehli do sídla finančnej skupiny Penta.

Zmluva s NBS

Okrem uvedených činností poskytuje Útvar osobitého určenia svoje služby aj Národnej banke Slovenska. Vykonáva pre ňu ozbrojené sprievody pri prevoze peňazí.

Robí tak na základe zmluvy z decembra 2018, z ktorej vyplýva, že naša najvyššia finančná inštitúcia za to platila ročný paušál vyše 260-tisíc eur. Tento rok došlo k jeho zvýšeniu na vyše 420-tisíc eur. Hoci je dokument, ako i jeho dodatok zverejnený v centrálnom registri, uvedený kontrakt zahaľuje množstvo nejasností.

Problémom je, že tok nemalej finančnej sumy je bez kontroly. Nikto okrem veliteľa Lynx commanda a jemu blízkych ľudí v útvare zrejme netuší, ako presne boli státisíce eur minuté.

K dispozícii nie sú žiadne faktúry, doklady, presné vyúčtovania, len čestné v...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:07