StoryEditor

Palko podal trestné oznámenie kvôli projektu Sitno

05.12.2007, 16:03
Autor:
TASRTASR
Poslanec Národnej rady za KDH a exminister vnútra Vladimír Palko podal na Špeciálnej prokuratúre trestné oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu v súvislosti s realizáciou projektu komunikačnej siete Ministerstva vnútra Sitno.

Novinárom dal k dispozícii list, ktorým sa podľa neho firma Pramacom-Slovakia snažila prinútiť doterajšieho partnera MV, firmu EADS k spolupráci a v opačnom prípade ju upozorňovala, že jej MV nemusí preplatiť niektoré faktúry. "Ak Pramacom hovorí v tomto pravdu, tak potom ono riadi MV SR vo veci Sitna," povedal dnes Palko.
Odmietol tiež argument, že ide o vzťahy medzi dvoma súkromnými firmami, o ktoré sa ministerstvo zaujímať nemusí. "Jedna z tých firiem je dlhoročným partnerom MV SR v zákazke za miliardy korún a druhá ním chce byť," upozornil. Palko novinárom predložil aj návrh dodatku k zmluve MV s EADS, v ktorom MV navrhuje zapojenie firmy Pramacom do projektu. EADS však dodatok odmietla. "Nekope niekto z MV SR za Pramacom?," opýtal sa Palko. Zároveň dôrazne odmietol narážky, že aj on sám možno robí biznis. "Naozaj neviem, ako sa robí biznis z opozičných lavíc," uzavrel.
Vladimír Palko už 30. novembra informoval médiá, že podľa neho sa na komunikačnej sieti MV SR Sitno chce priživiť firma blízka Smeru-SD. Na výstavbe komunikačnej siete Sitno v minulosti spolupracovala s EADS firma MCST, ktorá je podľa Palka prepojená na poslanca Smeru-SD Maroša Kondróta. Počas pôsobenia Vladimíra Palka vo funkcii ministra sa dohodli na tom, že celý projekt a ďalší servis obstará výhradne firma EADS. Po príchode Roberta Kaliňáka na MV SR sa kontrol výstavby komunikačnej siete začali zúčastňovať aj predstavitelia firmy Pramacom, ktorí sa na realizácii dohodli s MCST. V liste adresovanom predstaviteľom spoločnosti EADS generálny riaditeľ Pramacomu Vladimír Lampert podľa Palka hrozil súčasnému realizátorovi výstavby Sitna tým, že ak nebudú so spoluprácou súhlasiť, MV SR nesplatí EADS dlžnú sumu vo výške približne desať miliónov eur (asi 300 miliónov korún).
Minister vnútra Robert Kaliňák reagoval, že zmluva medzi EADS a MV SR sa skončila zhodou okolností v deň, keď zorganizoval tlačovú konferenciu Vladimír Palko. EADS nedokončila všetky práce, a tak MV musí vypísať nové výberové konanie na dokončenie projektu, informoval minister. Faktúry pre EADS boli podľa neho všetky preplatené. Na dnešnej tlačovej konferencii však Vladimír Palko oponoval, že preplatené mohli byť všetky aktuálne faktúry v momente, keď to minister Kaliňák hovoril, čo však neznamená, že v budúcnosti nemôžu prísť ďalšie.
Na margo zmluvy medzi EADS a MV SR za čias exministra Palka dnešný šéf rezortu Kaliňák uviedol, že sprostredkovateľom "pri tomto projekte bola spoločnosť PK Consulting, pričom je verejným tajomstvom, že táto spoločnosť je blízka bývalému kindermanažmentu okolo Vladimíra Palka." Tento argument však Palko označil za klamstvo. Uviedol, že za jeho pôsobenia vo funkcii ministra MV nemalo uzatvorenú žiadnu zmluvu o sprostredkovaní v súvislosti s projektom Sitno.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:24