StoryEditor

Podľa predsedu SAV budúcoročný rozpočet zastaví stagnáciu akadémie

14.10.2007, 09:05
Autor:
TASRTASR

Pre Slovenskú akadémiu vied (SAV) bol schválený na rok 2008 rozpočet vo výške 1 miliarda 834 miliónov Sk.

"Financovanie vedy v SAV dlhodobo zaostáva, ale návrh rozpočtu pre SAV na rok 2008 schválený vládou SR je prvý výrazný krok k náprave tejto situácie. Medziročný nárast oproti začiatku roku 2007 je 15 percent", konštatoval v rozhovore pre TASR predseda SAV prof. Štefan Luby. "Považujeme za veľmi dôležité, aby tento rozpočet bol východiskom pri navyšovaní rozpočtu na rok 2009, teda aby sme znova prechodne nepoklesli," dodal.

Z uvedenej sumy akadémia podľa jej predsedu zabezpečí navýšenie prostriedkov pre tie organizácie SAV, ktoré obstáli v akreditácii SAV v kategórii A* (A s hviezdičkou, t.j. najlepšie) - ide o 15 ústavov. Spomedzi národných programov sledovaných vládou alebo Ministerstvom školstva SR sa bude ďalej rozvíjať mimoriadne významný archeologický výskum v lokalitách Bojná na západnom Slovensku a Matejovce pri Poprade, ďalej encyklopedický program, program rozvoja a ochrany jazyka a iné.

"Ďalšou dôležitou prioritou bude modernizovanie rozvodu tepla v areáli SAV na Patrónke v Bratislave, ktorého výsledkom budú významné úspory energií. Na tento zámer totiž SAV nemôže čerpať prostriedky zo štrukturálnych fondov," pripomenul Luby.

Ako ďalej uviedol, z rozpočtu sa pokryje aj vládou schválená valorizácia platov pracovníkov SAV. Významná pozornosť sa bude venovať zvýšeniu rozsahu patentovania a s tým súvisiacemu prenosu výsledkov výskumu do praxe. Akadémia takisto chce zvýšiť podporu projektov VEGA a centier excelentnosti SAV, ktorých je v súčasnosti trinásť. SAV sa bude snažiť vytvárať stimulačné podmienky, aby sa jej ústavy presadili v 7. rámcovom programe Európskej únie. Bude podporovať spoločné výskumné pracoviská SAV a vysokých škôl a vynasnaží sa stabilizovať najlepších absolventov doktorandského štúdia.

"Elektronizujeme informačný systém SAV a pripravujeme sa na distribúciu blokového grantu nórskeho finančného mechanizmu, hoci táto činnosť je samofinancovaná v rámci grantov", dodal predseda SAV.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 03:45