Riaditeľka jazykovej školy iCan Alona KurotováHN/Mária Dvořáčková
StoryEditor

Riaditeľka jazykovej školy pre HN: Vojnová čisto ukrajinská trieda nie je cesta, deti treba učiť slovenčinu

25.03.2022, 23:00
Za tri mesiace nenaučíme Ukrajincov jazyk perfektne, ale aspoň tak, aby sa tu cítili komfortne, povedala pre HN riaditeľka jazykovej školy iCan Alona Kurotová.

Vaša jazyková škola sa špecializuje na vyučovanie slovenského jazyka pre cudzincov. Sú medzi vašimi klientmi aj ľudia z Ukrajiny?

Väčšina našich klientov je z Ukrajiny, záujem je enormný. Ponúkame im kurzy aj zadarmo, tak pre deti, ako aj pre dospelých, ktorí sa potrebujú rýchlo zamestnať. Preprava pre utečencov je však veľmi komplikovaná, keďže prišli bez áut. Zhodnotili sme teda, že online forma je najlepšia. Najmä deti sú zatiaľ online. Po korone máme skúsenosti s tým, ako ich zaujať.

Ľudia len teraz prišli z Ukrajiny, ale už sa zaujímajú o slovenčinu. Čím to je?

To je zaujímavá informácia aj pre štát. Ľudia vnímajú, že tu chcú pôsobiť. Chcú vedieť jazyk štátu, do ktorého prichádzajú. Viem, že nie sme jediná škola, ktorá poskytuje také vzdelanie. Napríklad Univerzita Komenského má viac ako 200 študentov a Ekonomická univerzita zriadila kurz, kde ich budú mať zopár stoviek. Poznám však aj iné vysoké školy a mestské samosprávy, ktoré taktiež zriaďujú kurzy. A Ukrajinci o to majú záujem, aby sa tu cítili ako doma, či už dočasne alebo nastálo.

Pre niektorých je Slovensko len prechodná zastávka, niektorí tu chcú zostať. S akými prípadmi sa stretávate vy?

Záleží, v akej situácii sa nachádzajú. Niektorí prišli napríklad z Charkova. Keďže im ich domy zbombardovali, rozmýšľajú aj nad tým, že tu zostanú. Na druhej strane sú aj takí, ktorí situáciu vnímajú ako dočasnú, ale chcú vedieť po slovensky, aby mohli zatiaľ pracovať. Máme stovky záujemcov v rôznych krajoch Slovenska. O dočasné útočisko požiadalo už 50-tisíc ľudí. Keď to rozdelíme na osem krajov a povieme, že tretina chce vedieť po slovensky, celkovo to sú tisícky. Naša škola vie pomôcť, pretože vieme zastrešiť online podporu učiteľov a metodické materiály pre deti aj pre dospelých. Nie každý má s kým nechať dieťa. Poznám rodiny, ktoré sú na dedinách. Nemajú auto ani počítač. Preto sme zvolili online verziu cez mobil.

Ozývajú sa vám iniciatívne jednotlivci alebo vás vyhľadávajú aj organizácie?

Pôsobím na Slovensku od roku 2007. Naša poradenská spoločnosť pre cudzincov funguje od roku 2008. Účtovali sme stovky ukrajinských firiem. Máme veľmi veľa kontaktov. Naša jazyková škola iCan sa vždy orientovala na slovenčinu pre cu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:39