StoryEditor

SNS: Trestnoprávna zodpovednosť zo zákona o Hlinkovi vypadne

13.09.2007, 12:03
Autor:
TASRTASR

restnoprávna zodpovednosť za hanobenie mena Andreja Hlinku z návrhu zákona o jeho zásluhách o slovenskú štátnosť s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou vypadne. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedala podpredsedníčka Slovenskej národnej strany (SNS) Anna Belousovová.
Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj vysvetlil, že ustanovenie nemalo za cieľ obmedzovať slobodu prejavu, ale len zvýšiť ochranu mena Andreja Hlinku. Tú však garantuje už súčasná legislatíva, paragraf o ochrane bol teda duplicitný.
"Andrej Hlinka je natoľko výrazná osobnosť, že si zaslúži samostatný zákon. Ani pred ním, ani po ňom Slováci nikomu spontánne nedali titul Otec národa," reagovala Belousovová na otázku, prečo SNS nenavrhne uzákoniť zásluhy o slovenskú štátnosť súčasne viacerým osobnostiam. Vie si však v budúcnosti predstaviť podobnú poctu napríklad v prípade Jozefa Miloslava Hurbana, Martina Rázusa či ďalších. "Je to náš dlh voči mladšej generácii," vysvetlila snahu SNS vyzdvihovať postavy slovenskej histórie.
O návrhu zákona aktuálne SNS rokuje s KDH, ktorého traja poslanci predložili vlastnú verziu tohto zákona. "Sme presvedčení, že návrh môže byť prijatý naprieč politickým spektrom," uzavrela podpredsedníčka SNS.
Národniari uspeli aj so svojím návrhom uznesenia o nedotknuteľnosti denacifikačných dokumentov, ktorý už má podporu koalície. "Rokujeme aj s opozíciou," dodal Rafaj, podľa ktorého je v tomto prípade dôležité vyrokovať čo najširšiu podporu v NR SR. SNS je kvôli tomu ochotná pristúpiť na technické zmeny obsahu uznesenia. "Dve tretiny pôvodného textu ostanú zachované," odhadol Rafaj. Na námietku SMK, že niektoré dekréty povojnového prezidenta Beneša sú postavené na princípe kolektívnej viny, Rafaj odpovedal, že dekrét o občianstve mal už v tom čase päť výnimiek, o kolektívnej vine sa teda hovoriť nedá.
V období po druhej svetovej vojne nezískali československé občianstvo na Slovensku žijúci Maďari, ktorí získali počas vojny občianstvo Maďarského kráľovstva. Netýkalo sa to však antifašistov, prípadne ľudí, ktorí sa československého občianstva predtým nevzdali.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 19:09