StoryEditor

Od novembra nová tarifa nočnej dopravy v Bratislave

05.10.2007, 12:48
Autor:
SITASITA

V nočnej mestskej hromadnej doprave v Bratislave bude od začiatku novembra platiť nová tarifa. Pre agentúru SITA to potvrdil predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava (DPB) Branislav Zahradník. Po novom si tak cestujúci s predplatenou električenkou bude musieť pri ceste nočným spojom dokúpiť 22-korunový lístok, bez električenky bude musieť mať dva takéto lístky. Zavedenie jedného 44-korunového lístka sa podľa Zahradníka nepredpokladá, takéto riešenie by si vyžiadalo značné financie, napríklad na úpravu cestových automatov.
Ako ďalej uviedol, nová tarifa nočnej dopravy v hlavnom meste je spojená s pokračovaním pilotného projektu novej organizácie tejto dopravy, ktorý DPB spustil začiatkom júla tohto roka. Podľa Zahradníka sa podnik po jeho ukončení rozhodoval, či ponechá systém nočnej dopravy z letných mesiacov, ktorý znamená viac spojov, kratšie intervaly a na niektorých linkách aj prítomnosť ochrankárov, alebo sa vráti k pôvodnému riešeniu, teda jeden autobus za dve hodiny. "Keďže verejnosť sa zatiaľ vyjadrovala k novému systému väčšinou kladne a podľa nás došlo takýmto riešením aj ku kvalitatívnemu zlepšeniu štandardu cestovania a zníženiu vandalizmu, rozhodli sme sa pokračovať v novom projekte. Takéto riešenie si ale vyžiada zvýšenie nákladov pre dopravný podnik," konštatoval Zahradník. Peniaze, ktoré DPB získa zavedením novej tarify, budú použité na pokrytie nákladov spojených so zabezpečovaním nočnej dopravy, ktorá si vyžaduje viac vozidiel aj šoférov. Na vykrytie týchto nákladov podnik neplánuje využívať financie z mestskej dotácie. "Ľudia, ktorí nočnú dopravu nevyužívajú, by nás mohli za to kritizovať a hovoriť, že dotáciu by sme mali používať radšej na skvalitnenie celej dopravy," vysvetlil Zahradník.
Zahradník nepredpokladá, že by sa novou tarifou mal znížiť počet prepravovaných cestujúcich v nočných hodinách. "Podľa prieskumov, ktoré sme urobili, vyplýva, že viac ako 80 percent ľudí využíva nočnú dopravu pri ceste za voľnočasovými aktivitami a za zábavou. Pri dnešných cenách kávy alebo piva nie je dvadsaťdvakorunový cestovný lístok až tak veľa," dodal Zahradník.
Do konca októbra teda ešte platí súčasná tarifa, podľa ktorej stačí cestujúcemu v nočnej MHD platná električenka alebo zakúpenie jedného 22-korunového cestovného lístka.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 06:37