TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Sudkyňa Záleská reaguje na Fica. K výzve na odchod ani k objaveniu nahrávky sa nebude vyjadrovať

29.03.2022, 20:12
Autor:
TASRTASR
Šéf Smeru Robert Fico zverejnil nahrávku jej telefonátu so svedkom Matejom Zemanom z kauzy bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, v ktorej je Pamela Záleská zákonnou sudkyňou.

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamela Záleská sa nebude žiadnym spôsobom vyjadrovať k výzve na jej odchod z pozície.

Ako ďalej uviedla v stanovisku, "objavenie nahrávky na verejnosti" jej neprináleží skúmať a nepovažuje za potrebné vyjadrovať sa k tomu. Reagovala tak na výzvu šéfa Smeru Roberta Fica.

Ten zverejnil nahrávku jej telefonátu so svedkom Matejom Zemanom z kauzy bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, v ktorej je Záleská zákonnou sudkyňou.

"K telefonickému rozhovoru so svedkom Matejom Z. vrátane toho, aký cieľ som daným rozhovorom sledovala, som sa už podrobne písomne vyjadrila," priblížila sudkyňa s tým, že ju na to vyzval predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala.

Zaoberal sa jej konaním na podklade výzvy predsedu Súdnej rady Jána Mazáka v súvislosti s podnetom Úradu inšpekčnej služby vo veci podozrenia z disciplinárneho previnenia. "Ide o zákonný postup riešenia takýchto podnetov," dodala.

Mazák uviedol, že postup Záleskej, keď telefonicky kontaktovala svedka Zemana, bol v plnom súlade nielen s literou Trestného poriadku, ale aj s racionálnym vnímaním trestného konania pred súdom.

Hrubala podľa jeho slov po vyjadrení sudkyne a preverení okolností, za ktorých došlo k telefonátu, nezistil žiaden dôvod na podanie návrhu na disciplinárne konanie.

"Pri výkone svojej sudcovskej funkcie štandardne používam služobný telefón a služobnú elektronickú poštu, komunikujem slušne, zdržanlivo a vecne a z toho dôvodu sa nezamýšľam nad tým, či sú moje telefonáty alebo moja elektronická pošta monitorované," povedala Záleská.

Fico na utorkovej tlačovej konferencii zverejnil nahrávku telefonátu Záleskej s niekdajším členom skupiny takáčovcov Matejom Zemanom, ktorý bol svedkom v kauze Dušana Kováčika.

01 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 02 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 03 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 04 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 05 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:10