StoryEditor

Slovensko má "kazovú" demokraciu

06.09.2007, 00:00

S našou demokraciou to asi nie je také ružové, ako si niekedy myslíme. Aspoň to tvrdia zahraniční experti. Podľa aktuálneho prieskumu medzinárodnej organizácie Economist Intelligence Unit má naša demokracia nemalé chybičky na kráse. V rebríčku krajín sveta sme sa dostali až do piatej desiatky. Demokratickejšie zriadenie než Slovensko má napríklad Južná Afrika, Botswana, či dokonca India. "To, že sme sa ocitli tak nízko, súvisí so zmenami v minuloročných voľbách," povedal pre HN politológ Grigorij Mesežnikov. Svet nám vyčíta najmä zlú politickú kultúru, fungovanie vlády a nedostatočnú účasť občanov na politickom dianí. Slovenský vicepremiér Dušan Čaplovič však takéto hodnotenie považuje za príliš jednostranné. "Vyplýva to z nepoznania skutočného stavu vecí. Čo sa týka úrovne politickej kultúry, známe sú mnohé podpásové metódy v západných parlamentoch," zdôraznil pre HN Čaplovič.
U nás žiadna sláva
Rebríček za minulý rok zostavila skupina politológov na základe 60 kritérií rozdelených do piatich kategórií. Slovensko sa v ňom umiestnilo na 41. priečke zo 167 krajín. Skončili sme v druhej skupine tzv. kazových demokracií. Spolu s nami tam sú Poliaci, Maďari či Taliani. Naopak, v prvej skupine "úplných" demokracií sa na 18. miesto dostali Česi, ktorých o priečku predstihli Američania. Rebríčku jednoznačne dominujú krajiny severnej Európy a Beneluxu, ktoré obsadili prvých sedem miest. S prehľadom vedú Švédi, ktorí sa tešia takmer dokonalej demokracii. Opačnému koncu "kraľuje" Čad, Stredoafrická republika a suverénne posledná Severná Kórea.
Pokiaľ ide o volebný proces a pluralizmus, vážnejšie výhrady voči nám nie sú. Politickú kultúru však máme rovnakú ako Líbya, Sudán a Turkménsko zo skupiny totalitných štátov. "Ide o to, akým spôsobom funguje náš parlament, kde je opozícia viac-menej zbytočná. Vznikla u nás metóda týrania väčšinou," pripomína Mesežnikov. Kým fungovanie inštitúcií sa podľa neho stabilizovalo, výkon moci zaznamenal výrazné zhoršenie.
Meranie demokracie? Recept nemáme
Experti však upozorňujú, že na meranie demokracie neexistuje spoľahlivý recept. Index totiž nie je schopný obsiahnuť všetky kritériá demokracie. "Stále je čo zlepšovať, nech už sme na 1. alebo 40 mieste. Aj u nás sú ľudia, ktorí v politickom dialógu ďaleko prevyšujú niektorých politikov v tých vyspelejších krajinách," dodal Čaplovič.

Rebríček demokracie
krajina známka
1. Švédsko 9,88
2. Island 9,71
3. Holandsko 9,66
4. Nórsko 9,55
13. Nemecko 8,82
17. USA 8,22
18. Česko 8,17
38. Maďarsko 7,53
41. Slovensko 7,40
102. Rusko 5,02

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 19:47