StoryEditor

Únik maturitných tém ostal bez trestu

11.10.2007, 00:00
Ďalšia školská kauza ostane nepotrestaná. Polícia uzavrela prípad úniku tém z písomnej maturity zo slovenčiny, ktoré vlani niekto zverejnil deň pred samotnou skúškou.

"Vyšetrovaním sa preukázalo, že skutok nebol trestným činom, nebol dôvod na postúpenie veci, a tak v júni 2007 bolo trestné stíhanie zastavené," oznámila HN zástupkyňa hovorcu policajného prezídia Andrea Polačiková. Stíhanie, za ktoré hrozil páchateľovi 3-ročný pobyt vo väzení, trvalo od mája 2006. Po uzavretí kauzy úniku jednoduchšej verzie testu externej maturity z anglického jazyka v lete tohto roku tak ostáva otvorený už len únik deviatackých testov Monitor 9 z marca tohto roka. "Vo veci prebieha skrátené vyšetrovanie, zadovažujú sa dôkazy nevyhnutné na objasnenie veci," konštatoval hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry René Vanek
Ostro sledované témy
Prvé správy o úniku štyroch tém na slohovú prácu zo slovenského jazyka priniesli médiá vo večerných správach večer po konaní skúšky 3. apríla 2006. Mnohí stredoškoláci sa po skúške pochválili, že testy našli na internete už v nedeľu večer okolo deviatej až desiatej hodiny. Na druhý deň tak mohli písať z pripravených ťahákov, respektíve vedeli, o čom budú písať a naštudovali si potrebné údaje. Rezort školstva spočiatku prezradenie otázok odmietal pripustiť. Exminister školstva László Szigeti (SMK) napokon pod tlakom médií zriadil vyšetrovaciu komisiu. Členovia komisie po vnútornej kontrole vylúčili chybu na strane rezortu. Szigeti následne vyhlásil skúšky za objektívne a platné, a celý prípad odstúpil polícii. Maturita sa neopakovala - pravdepodobne aj na základe skúsenosti s podobným krokom predchodcu, exministra školstva Martina Fronca (KDH). Ten na jar 2005 nariadil opakovať externé testy z matematiky, pretože na časť škôl boli testy distribuované aj s vyplnenými správnymi odpoveďami. Fronca za nezvládnutie maturít stihla ostrá kritika verejnosti, časť študentov dokonca vyšla do ulíc.
Prípad prezradenia maturitných tém polícia na základe podnetu Szigetiho pridelila Úradu boja proti korupcii. Ten začal stíhanie za trestný čin porušenia tajomstva prepravovaných správ proti neznámemu páchateľovi. Szigeti sa dozvedel o ukončení vyšetrovania včera od nás. "Čakal som, že sa dopracujú ku konkrétnym vinníkom."
Prísne tajná bezpečnosť
Minulý školský rok rezort školstva vyhlásil témy maturitných tém cez médiá - ráno, v deň konania skúšky. Rozhodol o tom minister školstva Ján Mikolaj (SNS) - ten už súčasne avizoval, že cestou internetu by chcel distribuovať aj ďalšie celonárodné testy. Externé maturity a Monitor 9. Deviatacké testy totiž stihol podobný osud - unikli na internet v marci a časť maturitného testu z anglického jazyka mesiac na to. Tohtoročné opatrenia ministerstva školstva však zatiaľ známe nie sú. "Priebeh oboch skúšok bude štandardný, v súčasnosti sa pracuje na organizačno-technickom zabezpečení," uviedla pre HN hovorkyňa ministerstva školstva Viera Trpišová. Konkrétne opatrenia ochrany testov nebude rezort zverejňovať - z dôvodu ochrany testov. Štátny pedagogický ústav však v súčasnosti rekonštruuje piate poschodie svojej budovy na Pluhovej ulici v Bratislave. Dôvodom prestavby za 2,38 milióna korún je zabezpečenie pracoviska certifikačných meraní, ktoré bolo doposiaľ umiestnené v prenajatých priestoroch.
Podľa školskej analytičky Zuzany Humajovej fakt, že sa neodhalili vinníci úniku maturít a testov, môže povzbudiť tých, ktorí by sa o to chceli v budúcnosti opäť pokúsiť. "Ale na druhej strane treba si uvedomiť, že ani najdokonalejší zákon nezabráni úniku ."

Externé maturity v roku 2008
- slovenský jazyk a literatúra/slovenská literatúra (11. marca), anglický jazyk (12. marca), nemecký jazyk (13. marca), matematika (14. marca), maďarský jazyk a literatúra (17. marca), ukrajinský jazyk a literatúra (17. marca)
- písomnú formu internej časti maturity (zo slovenského, maďarského a z ukrajinského jazyka) budú maturanti písať v ten istý deň ako písomné testy externej časti maturitnej skúšky

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 03:29