StoryEditor

Vláda robí všetko pre to, aby sme v roku 2009 mohli prijať euro

30.06.2007, 15:53
Autor:
TASRTASR
Povedal to v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu premiér Robert Fico v reakcii na nedávne zverejnenie listu ECB pre MMF, kde ECB spochybnila schopnosť Slovenska prijať euro kvôli udržateľnosti nízkej miery inflácie.

Momentálne plníme kritérium aj v tejto oblasti, otázka je, či do budúcnosti bude, alebo nebude táto tendencia udržaná, ale to je vec analytikov, a nie vlády, uviedol Fico. Ako ďalej povedal, maastrichtské kritériá veľmi obmedzujú vládu. Do deficitu musíme zarátať aj deficit Sociálnej poisťovne, ktorý je 26 miliárd korún, čo predchádzajúca vláda nemusela robiť, lebo mala výnimku až do roku 2006. Podľa jeho slov v budúcom roku by mal byť deficit štátneho rozpočtu 2,4 percenta a v ďalšom roku len 1,8 percenta HDP.
Ako však dodal, rozhodnutie o tom, či Slovensko zavedie alebo nezavedie euro v roku 2009 nezávisí len od slovenskej vlády. Je to rozhodnutie Európskej centrálnej banky a my toto rozhodnutie očakávame v prvom polroku roku 2008, niekedy v máji alebo júni, povedal na záver.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 00:58