StoryEditor

Kaliňák odmieta Palkove obvinenia

30.11.2007, 16:16
Autor:
TASRTASR

Je absolútne nehorázne, že rezort vnútra z nekalých ekonomických praktík obvinil človek, ktorý sa vzhľadom na pochybné tendre v minulosti stal ich stelesním. Na margo dnešných obvinení poslanca za KDH Vladimíra Palka, že na komunikačnej sieti ministerstva vnútra (MV) Sitno sa chce priživiť firma blízka Smeru-SD, a tá sa aj údajne vyhráža súčasnému výhradnému realizátorovi stavby, firme EADS, neuhradením pohľadávok zo strany MV SR, to povedal šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák.
"Obchodné transakcie rezortu z minulých rokov sú stíhané jednou pokutou za druhou z Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO)," prízvukoval minister s tým, že dnešným dňom sa Palko usvedčil, že jeho prioritou na MV bol vždy biznis a údajne mu oň ide, aj keď už v rezorte nie je.
Podľa jeho slov je zaujímavé, že Palko prichádza s týmto "útokom" presne v deň, keď sa skončila zmluva medzi MV a EADS. "Pri tomto projekte bola spoločnosť PK Consulting, pričom je verejným tajomstvom, že táto spoločnosť je blízka bývalému kindermanažmentu okolo Vladimíra Palka," skonštatoval.
Ako pokračoval, pôvodným integrátorom siete Sitno bola slovenská firma, s ktorou MV po nástupe Palka prestalo spolupracovať a neskôr za "zahmlených okolností", ktoré boli predmetom skúmania ÚVO s hrozbou vyše 100-miliónovej pokuty, rezort uzavrel zmluvu so spoločnosťou EADS. "Táto zmluva nesie známky zjavného predraženia, čo napokon uznala aj samotná EADS, ktorá po našom nástupe do rezortu sama ponúkla zníženie ceny o 48 miliónov korún," prízvukoval minister. Dodal, že práve toto bola podstata Palkovho útoku, keďže peniaze, ktoré boli navyše, nemohli odtiecť tam, kde sa plánovalo. "Palkovi a spol. sme prekazili veľký biznis."
EADS nedokončila všetky práce a práve dnes vypršala s touto firmou zmluva a tak MV musí vypísať nové výberové konanie na dokončenie projektu. "Nová súťaž pravdepodobne preukáže, aká obrovská bola vata v tej zmluve, ktorá sa uzavrela za pána Palka. Takže ak Palko hovorí o mafiánskych praktikách, je presný v termíne, ale nie v adresátovi a je šťastím, že už nie je minister vnútra," dodal Kaliňák.
Palko dnes ešte uviedol, že na výstavbe Sitna v minulosti spolupracovala s EADS firma MCST, ktorá je podľa neho prepojená na poslanca Smeru-SD Maroša Kondróta. Počas pôsobenia Palka vo funkcii ministra sa dohodli na tom, že celý projekt a ďalší servis obstará výhradne firma EADS.
Po príchode Roberta Kaliňáka na MV SR sa mali na kontrolách výstavby komunikačnej siete zúčastňovať aj predstavitelia firmy Pramacom, ktorí sa na realizácii dohodli s MCST. Pramacom sa v súčasnosti podľa Palka domáha spolupráce s EADS aj údajnou dohodou s predstaviteľmi MV SR. V liste adresovanom predstaviteľom spoločnosti EADS generálny riaditeľ Pramacomu Vladimír Lampert hrozí súčasnému realizátorovi výstavby Sitna tým, že ak nebudú so spoluprácou súhlasiť, MV SR nesplatí EADS dlžnú sumu vo výške približne desať miliónov eur (približne 300 miliónov korún). Kaliňák však tvrdí, že ministerstvo uhradilo firme EADS všetky faktúry.
Za celou kauzou je podľa Palka prepojenie politikov Smeru-SD na firmu Pramacom. Prepojenie na politické kruhy vidí v tom, že Pramacom v zmienenom liste argumentuje tým, že na realizácii prevádzkovej kontroly a pozáručnom servise Sitna sa dohodla práve s MCST. Zo zmienených príčin Palko vyzval predsedu vlády Roberta Fica, aby Kaliňáka odvolal z funkcie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 05:07