StoryEditor

Pacienti žalujú nemocnice o milióny

20.11.2007, 23:00
Pacientovi vo Fakultnej nemocnici v Nových Zámkoch operovali chrbticu. Po zákroku mu ostali trvalé následky - bolesť chrbtice. Od nemocnice teraz žiada odškodné tri milióny korún.

Čoraz viac pacientov sa rozhodlo žalovať nemocnice pre poškodené zdravie. V hre sú desiatky tisícov, ale aj milióny korún.
Nemocnice na muške
Len fakultné nemocnice čelili za posledných sedem rokov viac ako šesťdesiatim žalobám zo strany pacientov. Najviac - 30 - ich za tento čas registruje nemocnica v Bratislave. Pacienti ju žalovali pre poškodenie zdravia o viac ako 64 miliónov korún. Vysúdili len zlomok - viac než milión korún. Fakultná nemocnica nie je poistená pre prípad, že by niekomu spôsobila škodu pri zdravotnej starostlivosti. Táto povinnosť im vyplýva zo zákona. Jej vedenie tvrdí, že hľadajú vhodného partnera.
Milióny za vrodenú chybu
Nemalé sumy za poškodenie zdravia pýtajú pacienti aj od ostatných nemocníc. Novozámocká fakultná nemocnica čelí štyrom žalobám. Dva milióny korún od nej chcel pacient za údajné nakazenie hemofíliou. Pritom ide o dedičnú chorobu. Súd požiadavku pacienta zamietol. Fakultná nemocnica v Nových Zámkoch je pre takéto prípady poistená. Podobný postup zvolili aj ďalšie nemocnice. V Prešove je známy prípad úmrtia rodičky a poškodenia novorodenca. Zariadenie muselo zaplatiť 1,5 milióna korún novorodencovi a 400-tisíc dcérke nebohej rodičky. "Žiadajú sumy v miliónoch, ale súd väčšinou odklepne desatinu z toho," hovorí Danka Lenartová z prešovskej nemocnice.
Spoľahnutie na svojich
"Nemocnice, ktoré nie sú poistené, idú do rizika," hovorí právnik Peter Kováč. "Stačí si predstaviť situáciu, že pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti pomocou prístroja poškodia zdravie pacienta. V takom prípade pôjde o objektívnu zodpovednosť, ktorej sa nemôžu zbaviť tým, že preukážu, že poškodenie zdravia nespôsobili." Ako sa teda dokáže ochrániť nemocnica, na ktorú sa sťažuje najviac pacientov? "V sporoch nás zastupujú výlučne interní právnici, ktorí poznajú podrobne problematiku zdravotníckeho zariadenia," informovala hovorkyňa Rút Geržová.
Koľko môžu žiadať pacienti
Právnik Peter Kováč upozorňuje, že mnohí ľudia stále nevedia, že môžu žiadať náhradu škody. "Skôr vedia, že môžu zmeniť lekára alebo poisťovňu." Povedomie zlepšuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Ľudia dávajú prešetrovať svoje prípady, ak majú pocit, že sme nepostupovali v poriadku," dodáva Lenártová. Pacienti sa môžu sťažovať poskytovateľovi, ak im nevyhovie, môžu sa obrátiť na Úrad pre dohľad, prípadne priamo nemocnicu žalovať. Horná hranica pre odškodnenie je limitovaná súčtom bodov za jednotlivé druhy poškodenia zdravia. "Pri hodnotení najťažších poranení a najťažších následkov je možné dosiahnuť súčet na úrovni približne 6,5 milióna korún," avizuje právnik Kováč.

Ďalšie prípady žalôb
- Súd rozhodol o pokute 300 korún ilavskej nemocnici za zanedbanie liečby u onkologickej pacientky. Pozostalí požadovali 20 miliónov. Rozhodnutie nie je právoplatné.
- S nemocnicami sa súdil aj exprezident Rudolf Schuster. Nemocnice žaloval o 450-tisíc korún. Napokon to vyriešili mimosúdnou cestou.
- Novozámocká fakultná nemocnica čelí žalobe zástupcov dieťaťa, ktoré zomrelo v dôsledku pooperačných komplikácií. Žiadali 262-tisíc korún, prvostupňový súd priznal náhradu vo výške 37-tisíc. Žalobcovia sa odvolali.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 22:26