Salmonelóza je závažné ochorenie, ktoré je pomerne rozšírené. Spôsobuje napríklad hnačky, kŕče v bruchu, vracanie a môže vyústiť až do halucinácií alebo bezvedomia.
Za posledné mesiace sa v niektorých krajinách rozšírila najmä konzumáciou vajec. Známe sú aj prípady nakazenia sa kuracím mäsom.
Najnovšie je tu však aj ďalší zdroj. A to čokoládové produkty. Pochybnosti o nich sa objavili práve v čase pred veľkonočnými sviatkami, keď dopyt po nich každoročne rastie.
Vajíčka u nás preverujú
Ide o prípad výrobkov Kinder, medzi ktoré patrí aj čokoládové vajce od spoločnosti Ferrero. Taliansky výrobca preventívne sťahuje z trhu na Slovensku aj v Česku niektoré šarže čokoládových vajíčok alebo cukríkov Kinder vyrobených v Belgicku. Pochybnosti o salmonele sa objavili v Británii, Škótsku a tiež vo Francúzsku.
Preverovanie v tejto súvislosti prebieha aj na Slovensku. „Štátna veterinárna a potravinová správa zatiaľ nedisponuje informáciou, že bol výrobok distribuovaný na Slovensko. Napriek tomu sme zaslali dotaz prostredníctvom Európskej komisie, aby výrobca zaslal distribučný zoznam všetkých konkrétnych vyrobených šarží,“ uviedol pre HN riaditeľ inšpekcie Jozef Bíreš a dodal, že správa sa cielene zameria na kontrolu daných pochutín.
Ak by sa nakoniec informácie preukázali aj na našom trhu, problémom sa bude zaoberať aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.
„Keďže je aj našou snahou, aby spotrebiteľ konzumoval kvalitné a bezpečné potraviny, plne ...
Zostáva vám 85% na dočítanie.