StoryEditor

Zvýhodňovanie cien PZP nie je diskrimináciou

31.10.2007, 14:04
Autor:
TASRTASR
Zvýhodňovanie vodičov, ktorí jazdia bez nehôd, alebo nižšia cena povinného zmluvného poistenia pre starších, či tých, ktorí jazdia v menších mestách, nie je diskrimináciou. Zhodli sa na tom sociológ, politik i šéf poisťovateľov.

"Tieto typy súťaže sú aj v mnohých iných oblastiach obchodovania, ako u nás, tak aj v iných krajinách. Cieľom, prečo to poisťovne robia, je to, aby si každý klient vybral poisťovňu na mieru," uviedla pre TASR sociologička Sylvia Porubänová. Nevylučuje však, že v niektorých prípadoch môže byť zvýhodnenie istej skupiny predmetom napadnutia z dôvodu diskriminácie.
Postup poisťovní, keď poskytujú rôzne bonusy, je úplne štandardný aj podľa výkonného riaditeľa Slovenskej kancelárie poisťovateľov Imricha Feketeho.
"Využíva sa to vo všetkých krajinách Európskej únie. V niektorých prípadoch sa pozerá aj na to, akej farby je vozidlo a podľa toho sa určuje možné správanie poisteného z hľadiska jeho agresivity," prezradil. Privítal by však, keby sa na Slovensku okrem bonusov začal uplatňovať aj systém znevýhodňovania tých šoférov, ktorí spôsobujú škody. "U nás malus prakticky nefunguje. Systém bonus - malus by bol potrebný," dodal Fekete. Je však presvedčený, že dôvodom, prečo poisťovne "zlých vodičov" netrestajú, je konkurenčný boj.
Katarína Tóthová z ĽS-HZDS si myslí, že nižšie ceny poistiek nie sú diskrimináciou. "Variabilita ponúk na zlacnenie nemôže byť diskrimináciou. Keď sú rôzne kategórie, to nie je diskriminácia," povedala Tóthová. Ako príklad uviedla situáciu, keď poisťovňa zvýhodní jedného manžela, ktorý vozí tehotnú manželku, a inému vodičovi v tej istej situácii zvýhodnenie neposkytne. Na záver dodala, že zmena legislatívy nie je v súčasnosti potrebná.
S tým súhlasí aj poslanec za KDH Daniel Lipšic. "Súčasný stav je vyhovujúci. "Pokiaľ nejaké kategórie obyvateľov majú nižšiu rizikovosť, tak to poisťovňa zohľadní. U nás je veľmi dobrá konkurencia, čiže každý si môže vybrať," uzavrel Lipšic.
Informácie o nových cenách povinného zmluvného poistenia na rok 2008 musia poisťovne zverejniť najneskôr v priebehu dnešného dňa. Poisťovne, ktoré poskytujú bonusy, sa orientujú na rozličné kategórie majiteľov vozidiel. Nižšie ceny poistného ponúkajú na základe veku - nad 25 rokov, ak nie je auto evidované v krajskom meste, ak má rodina aspoň jedno dieťa mladšie ako 15 rokov, prípadne ak má majiteľ auta tehotnú manželku, kedy je predpoklad, že šofér bude jazdiť zodpovednejšie.

01 - Modified: 2003-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: krátko 02 - Modified: 2003-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MMF nevie odhadnúť blížiacu sa krízu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 13:04