StoryEditor

Primátor Ľubľany vyjadril presvedčenie, že aj SR sa čoskoro stane členom eurozóny

30.11.2007, 15:35
Autor:
TASRTASR

Primátor hlavného mesta Slovinskej republiky, Ľubľany Zoran Jankovič vyjadril na dnešnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušanom Čaplovičom presvedčenie, že aj Slovensko sa čoskoro stane členom eurozóny. Rokovania na Úrade vlády SR sa zúčastnili aj primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, generálny riaditeľ Sekcie európskej politiky a vedomostnej spoločnosti Úradu vlády SR Pavel Holík a sprievod Zorana Jankoviča.
Ľubľanský primátor hovoril o ekonomickej situácii vo svojej krajine, skúsenostiach po zavedení eura, postavení hlavného mesta v rámci administratívneho členenia Slovinska, vzťahoch mestskej samosprávy a štátnej správy i o využívaní štrukturálnych fondov Európskej únie. Medzi najväčšie projekty, ktoré sa realizujú za pomoci EÚ, patrí výstavba regionálneho strediska pre spracovanie odpadu s rozpočtom 141 miliónov eur, z ktorých 70 percent pokryjú eurofondy, a projekty rozvoja dopravnej infraštruktúry a kanalizácie.
Jankovič zdôraznil, že závažnej problematike komplexných vzťahov štátu a metropoly a štátnej správy a samosprávy chcú venovať zvýšenú pozornosť práve počas predsedníctva Slovinskej republiky v Európskej únii, ktoré sa začne 1. januára 2008. K týmto témam pripravujú na začiatok mája v Ľubľane stretnutie primátorov hlavných miest všetkých členských štátov EÚ. Primátor Ľubľany pri tejto príležitosti pozval Čaploviča na návštevu mesta počas slovinského predsedníctva. Podpredseda vlády SR pozvanie s vďakou prijal.
Čaplovič priblížil aktuálnu politickú a hospodársku situáciu na Slovensku, informoval o opatreniach smerujúcich k zavedeniu eura od 1. januára 2009, čerpaní eurofondov i o príslušných projektoch vedeckého a technického rozvoja. Hovoril tiež o problematike administratívneho členenia SR a vzťahoch medzi krajmi a Bratislavou a medzi štátnou správou a samosprávou.
Informácie TASR poskytol riaditeľ Kancelárie podpredsedu vlády SR Ľubomír Šišák.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 11:36