StoryEditor

Interupcie: Súd rozhodne do konca roka

28.09.2007, 00:00
O tom, či sú potraty u nás vykonávané v súlade s ústavou alebo proti nej, chce 13 sudcov Ústavného súdu v tajnom hlasovaní rozhodnúť do konca roka.

Eticky nevhodná reklama, znechutená verejnosť, niekoľkoročné čakanie na výrok Ústavného súdu aj mlčanie súčasnej vlády. Takto vyzerá spoločenské pozadie citlivej témy umelého prerušenia tehotenstva. O tom, či sú potraty u nás vykonávané v súlade s ústavou alebo proti nej, chce 13 sudcov Ústavného súdu v tajnom hlasovaní rozhodnúť do konca roka. "Nebude to skôr ako koncom októbra alebo v novembri," avizuje riaditeľka kancelárie súdu Ľuba Mackovičová. Ide o najstarší prípad na súde - rozhoduje sa o ňom už od roku 2001. Podnet sa pred ústavných sudcov dostal vďaka aktivitám viacerých poslancov KDH. Vlani sa pritom na Slovensku narodilo 53-tisíc detí, umelo prerušených tehotenstiev bolo 14-tisíc - ich počet každým rokom klesá.
Boj proti bilbordom
Realizátori bilbordovej kampane so zobrazením mŕtveho plodu sú odhodlaní bojovať ďalej aj napriek nesúhlasnému stanovisku Rady pre reklamu. "V kampani budeme pokračovať, kým nebude zákonom ochránený život od počatia," hovorí Jana Tutková zo združenia Právo na život. Za aktivity už združenie čelí trestnému oznámeniu. Podnet zaslal právnik Vladimír Lauš.
Na druhej strane barikády stojí Spoločnosť pre plánované rodičovstvo. Jej predstavitelia sú presvedčení, že platný interrupčný zákon nie je protiústavný. "Žiadny relevantný súd doteraz nikdy nevyniesol rozhodnutie, ktoré by práva plodu v prvom trimestri nadradilo nad práva ženy. Všetky rozhodnutia sú v tom duchu, že práva plodu nie je možné ochraňovať nezávisle od práva ženy," uviedla Oľga Pietruchová.
Ovplyvňovanie sudcov
Súčasné vládne zoskupenie nepovažuje tému interrupcií za horúci zemiak. Smeru podľa vyjadrení doterajšie znenie zákona vyhovuje. V poslaneckom klube druhého koaličného partnera ĽS - HZDS zatiaľ podľa Kataríny Tóthovej "túto problematiku nerozanalyzovali". "Som hlboko presvedčená, že to musí byť právo ženy. Otváranie tejto tematiky a rôzne plagáty sú snahy ovplyvniť Ústavný súd a sudcov."
K názoru dvoch koaličných partnerov sa neprikláňa jedine SNS. Strana chce chrániť život dieťaťa už od počatia. Napriek tomu predseda poslaneckého klubu Rafael Rafaj pre HN potvrdil: "My to otvárať nebudeme."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:10