StoryEditor

Peklo v Slovenskom raji

Požiar v jednej z našich najvyhľadávanejších turistických lokalít - Slovenskom raji sa včera popoludní pomaly prestal šíriť. "Lietajú už totiž vrtuľníky. Snažíme sa ho dostať pod kontrolu," povedal HN veliteľ zásahu Ondrej Šproch.

Ešte ráno situácia vyzerala katastroficky - silný vietor zabránil hasičom použiť helikoptéry s tzv. bambi vakmi s vodou, neobjavil sa ani avizovaný dážď.
Plamene cez deň zachvátili východný svah vrchu Koč, čo je územie s najvyšším stupňom ochrany. Oheň tlel v lístí, ktoré bolo miestami hasičom po kolená, tí popol rozkopávali a zalievali ho vodou. Pri práci ich neustále ohrozovali padajúce kamene. Na obed, keď už to vyzeralo, že na západnej strane kopca Koč dostali hasiči oheň pod kontrolu, prišla ďalšia zlá správa. Pracovníci zo Správy Národného parku Slovenský raj zistili, že požiar sa dostal na východný svah Koča. Tam sa nemohli dostať ľudia ani technika. Na mieste stále zasahuje 50 hasičov. Tí ani včera podvečer nevedeli odhadnúť, kedy sa podarí oheň definitívne zahasiť.
Požiar vypukol v nedeľu. Doteraz mal spôsobiť takmer trojmiliónovú škodu, oheň zasiahol osem hektárov lesa.

01 - Modified: 2003-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:10