StoryEditor

Opaľovacie krémy celkom nikoho neochránia

11.07.2007, 13:24
Autor:
SITASITA

Na niektorých opaľovacích krémoch budú môcť spotrebitelia už počas aktuálnej sezóny spozorovať nové logá.
Tento nový systém značenia má spotrebiteľom pomôcť ľahšie sa zorientovať pri výbere ochranných opaľovacích krémov. Nové etikety, vrátane nového loga UV-A alebo značky, ako aj zákaz používania zavádzajúcich termínov ako "sunblock" (slnečný blokátor) či "úplná ochrana" (100-percentná ochrana) sú reakciou na odporúčanie Európskej komisie (EK) o opaľovacích prípravkoch zo septembra 2006. Absolútnu ochranu pred ultrafialovým žiarením totiž nedokáže zabezpečiť žiadny prípravok. Naopak, uvádzať by sa mali štandardné kategórie: "nízka ochrana", "stredná ochrana", "vysoká ochrana" a "veľmi vysoká ochrana").
Informačná kampaň EK a členských štátov EÚ má pomôcť zvýšiť povedomie o existencii dôvodov pre ktoré by mali byť opaľovacie prípravky iba jedným z viacerých spôsobov ochrany pred slnečným UV žiarením. "Musíme zlepšiť informovanosť o tom, že opaľovacie prípravky sú iba jedným z viacerých spôsobov efektívnej ochrany pred slnkom," povedala komisárka pre otázky spotrebiteľov Meglena Kuneva. "Pri správnom použití môžu opaľovacie prípravky pomôcť pri ochrane proti rakovine, ale samy nestačia. Ostatnými rozumnými preventívnymi opatreniami sú vyhýbanie sa dlhému pobytu na slnku, zdržiavanie sa v tieni v čase najintenzívnejšieho žiarenia a ochrana pomocou prikrývky hlavy a slnečných okuliarov," dodal komisár pre zdravie Markos Kyprianou.
Rozdiel v žiarení UV-A a UV-B je v tom, že kým prvý typ spôsobuje predčasné starnutie pokožky a narúša imunitný systém, druhý typ
zapríčiňuje spálenie pokožky. Oba značne zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože. Takzvaný "ochranný slnečný faktor" sa vzťahuje iba na mieru spálenia pokožky, teda žiarenie UV-B, a nie na podobné účinky žiarenia UV-A. Pri opaľovacích výrobkoch s ochranou iba proti UV-B tak môže vzniknúť mylný dojem o ochrane, keďže nechránia pokožku pred rizikovým žiarením UV-A. Novým prvkom na etiketách opaľovacích krémov teda začína byť štandardizovaná značka UV-A, ktorá udáva úroveň minimálnej ochrany pred týmto typom žiarenia. Kozmetický priemysel bude postupne zavádzať štandardizovaný spôsob uvádzania ochrany pred UV-A pomocou nového loga tak, ako je definovaný v odporúčaní EK. Plne sa to bude realizovať až v lete 2008, keďže etikety na rok 2007 už boli vytlačené.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:00