StoryEditor

Fico rozdeľuje najmä svojim

Byť starostom obce za súčasnú vládnu koalíciu sa oplatí. Je totiž vysoko pravdepodobné, že bude "vyslyšaná" žiadosť o finančnú pomoc z rezervy premiéra.

Šéf vládneho kabinetu Robert Fico totiž v tomto roku poskytol peniaze v prevažnej väčšine obciam, kde na starostovskej stoličke sedí kandidát Smeru-SD, prípadne iných strán vládnej koalície. Rezerva premiéra, kde má bezvýhradné kompetencie rozhodnúť o poberateľovi sám, mu umožnila podporiť až 60 takýchto obcí. Takých, kde vládne opozičný kandidát, bolo zatiaľ len päť. "Svojim" takto rozdelil viac ako 9 miliónov korún. Pomerne často boli tieto peniaze vyžiadané na obnovu či dostavbu obecných domov smútku, rekonštrukciu obecných úradov alebo rôzne úpravy infraštruktúry obcí. Fico tiež podporoval bežných občanov na výpomoc v domácnosti, neziskové organizácie, školy či rôzne cirkvi.
Rezerva sa nafúkla
Od nástupu Fica na kreslo premiéra pritom rezerva výrazne vzrástla. Vlani, keď sa menila vláda a štátny rozpočet tvorila ešte tá stará, bolo na tento účel vyčlenených 50 miliónov korún. Ficov kabinet rozhodol, že premiér bude mať tento rok k dispozícii dva a pol násobok - až 125 miliónov korún. Rovnaká suma je naplánovaná aj v budúcoročnom rozpočte. V tomto roku predseda vlády ešte ani zďaleka neminul všetky peniaze. Rozdelil zatiaľ 36,5 milióna korún. Z tlačového oddelenia úradu vlády nám potvrdili, že od začiatku pôsobenia novej vlády evidujú výrazne vyššie množstvo žiadostí o finančnú pomoc predsedu vlády. Fico podľa stanoviska z tlačového sleduje, aby poskytoval peniaze čo najefektívnejšie a aby boli dostupné čo najširšiemu okruhu občanov. "Peniaze majú slúžiť na podporu kultúrnych, vzdelávacích, športových rozvojových aktivít s prihliadnutím na ich rovnomerné rozdeľovanie do jednotlivých regiónov Slovenska." A kontrola použitia peňazí? Každý poberateľ vraj musí spätne zaslať vyúčtovanie poskytnutého príspevku.
Stačí podať žiadosť
Viacerí nami oslovení starostovia, ktorí peniaze dostali, nám povedali, že len podali žiadosť a inú aktivitu nevyvíjali. "S premiérom som sa v tejto veci nestretol," hovorí starosta obce Krivany Ján Šerijman (Smer-SD). Dostal 300-tisíc korún na výstavbu javiska. Starosta Andrej Ličko z obce Malá Poľana zas priznáva: "Mohla pomôcť aj stranícka príslušnosť." Ten získal 200-tisícovú dotáciu na okná do kultúrneho domu. Dodal, že už 16 rokov je starostom, žiadal aj za minulej vlády, no neúspešne. Naopak, prvý muž obce Svätý Peter Jozef Jobbágy, ktorý je členom Smeru od roku 2000, tvrdí, že, dostával dotácie aj za premiéra Mikuláša Dzurindu. "S mojím členstvom v Smere to určite nesúvisí." Dvestotisíc korún získal aj starosta obce Blažice Vincent Zámborský (Smer-SD) na výstavbu nového domu smútku. "Zachránilo nás to. Vďačím v prvom rade pánu Ficovi, že nám vyhovel."

Vlani Robertovi Ficovi pravdepodobne zostali peniaze v rezerve, a preto ich opäť "otočil", keď z rezervy premiéra poskytol svojmu úradu 1,2 milióna korún na bežné výdavky a Správe zariadení Úradu vlády SR, ktorá má na starosti účelové a rekreačné zariadenia pre zamestnancov ďalšie dva milióny korún na ten istý účel. Úrad vlády tiež dostal 916-tisíc korún na projekt ústredného portálu verejnej správy. Úrad vlády má pritom vlastný rozpočet, z ktorého je financovaná aj Správa zariadení. Rovnaké praktiky však mával aj Dzurinda. V roku 2003 presunul zo svojej rezervy na potreby Úradu vlády SR dva milióny korún.

Na čo iné ešte premiér dal peniaze:
- Ján Berky Mrenica dostal polmiliónový príspevok na kúpu auta pre orchester Diabolské husle
- zatiaľ najviac - 9 miliónov korún - dal Fico na vydanie Encyklopédie Beliana z dielne SAV
- Helena Riečičiarová z Bratislavy sa potešila 15-tisícom korún na liečbu syna
- Obec Zemplínske Hámre si mohla za 70-tisíc korún od premiéra kúpiť kotol na drevo
- Terézia Kissová z Topoľčian dostala viac ako 58-tisíc korún na nedoplatok za plyn a nedoplatok vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni
Zdroj: ÚV SR

01 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budúcnosť v tieni Colosea
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 10:06