StoryEditor

Jureňa: Pozemky v Tatrách boli vydané reštituentom v súlade so zákonom

28.06.2007, 15:46
Autor:
TASRTASR

inister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa na dnešnej parlamentnej hodine otázok vyhlásil, že vydanie tatranských pozemkov reštituentom z južného Slovenska prebehlo v súlade so zákonom.
"V žiadnom prípade nešlo o zámenu pozemkov, ale o vysporiadanie nárokov oprávnených osôb," upozornil Jureňa. Pri medializovaných prevodoch podľa neho Slovenský pozemkový fond (SPF) prihliadal na výšku reštitučných nárokov, ako aj vysoký vek reštituentov.
Podobné prevody podľa neho neprebehli len v prípade občanov z južného Slovenska, ale aj z Nitry, Topoľčian, Bratislavy, Michaloviec, ako aj Popradu a okolia. Na otázku Jarmily Tkáčovej (SDKÚ-DS) ako je možné, že reštituenti nedostali náhradný pozemok v tej istej lokalite, Jureňa odpovedal, že takúto prax prestal dodržiavať už bývalý riaditeľ SPF.
Poslanecký prieskum v SPF vykonajú pre kauzu výmeny pozemkov v pondelok 2. júla členovia Výboru Národnej rady SR (NR SR) pre pôdohospodárstvo, životné prostredie a ochranu prírody.
Výbor o poslaneckom prieskume rozhodol konsenzom. Predseda výboru Ján Slabý (SNS) s ním súhlasil tiež, upozornil však na to, že prieskum iniciujú len na základe medializovaných informácií.
Denník Sme v pondelok 25. júna uviedol, že vedenie Slovenského pozemkového fondu podpísalo v apríli viacero zmlúv, na základe ktorých sa stali reštituenti z južného a západného Slovenska vlastníkmi lukratívnych pozemkov v podtatranskej obci Veľký Slavkov. "Všetci majú viac ako 80 rokov, niektorí žijú dlhodobo v zahraničí. Pod zmluvami je podpísaný námestník riaditeľa fondu Branislav Bríza, nominant HZDS," píše sa v článku. Denník Sme má údajne kópie štyroch takýchto zmlúv.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
31. máj 2024 16:33