TASR/Dano Veselský
StoryEditor

SaS vyzvala Mikasa, aby prešetril chybné údaje. Žiada vyvodenie zodpovednosti

03.06.2021, 09:07
Autor:
ČTKČTKredred
SaS chce vedieť, kto je zodpovedný za zlé údaje o epidemiologickej situácii na Slovensku.

SaS vyzvala šéfa Úradu verejného zdravotníctva Jána Mikasa, aby dôsledne prešetril, kto je zodpovedný za zlé údaje o epidemiologickej situácii na Slovensku. Kvôli nim totiž bolo Slovensko opakovane zaradené medzi červené krajiny.

​„Fatálne zlyhanie Úradu verejného zdravotníctva malo dopad na väčšinu obyvateľov Slovenska, ktorí chceli vycestovať. Zlé údaje a dáta, ktoré vykazoval Úrad verejného zdravotníctva, znamenali, že sme boli na európskom semafore červenou krajinou. Dokonca aj Česká republika nás evidovala ako červenú krajinu, čo zaznamenalo komplikácie pre našich občanov, hoci sme na tom boli z epidemiologického hľadiska lepšie ako naši susedia," povedala šéfka výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková.

SaS aj preto požaduje dôsledne prešetrenie a vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí pochybili, aby sa už podobná chyba nezopakovala.

Slovensko tak vyšlo pri hodnotení epidemiologickej situácie horšie, než na tom v skutočnosti bolo. Úrad hlavného hygienika Jána Mikasa chybu priznal a ohlásil nápravu.

​Slovensko je Európskym centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) vedené ako takzvaná červená krajina hoci by mohlo byť na nižšej úrovni rizika podobne ako susedné Česko alebo Rakúsko.

Úrad do európskeho systému zrejme nenahlásil počty vykonaných antigénnych testov, hoci v systéme boli údaje o pozitívne testovaných nielen z antigénnych, ale aj z laboratórnych testov.

Slovenskú tak podľa denníka N vyšiel vyšší podiel pozitívne testovaných, než v skutočnosti krajina zaznamenala. Epidemická situácia na Slovensku sa výraznejšie zlepšuje od druhej polovice marca.

V krajine prudko ubudlo nielen odhalených nových prípadov koronavirovej nákazy, ale znížili sa aj počty pacientov, ktorí sú hospitalizovaní v súvislosti s chorobou covid-19.

01 - Modified: 2024-04-26 08:37:33 - Feat.: - Title: SaS varuje: Vláda pripravuje zvýšenie ďalšej dane 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 05 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:20