StoryEditor

KDH nesúhlasí s tvorbou zisku zdravotných poisťovní

06.08.2007, 16:38
Autor:
TASRTASR
Kresťanskodemokratické hnutie súhlasí s tým, aby novela zákona o zdravotných poisťovniach, o ktorej bude v stredu rokovať vláda, zamedzila zdravotným poisťovniam vytvárať zisk z verejného zdravotného poistenia.

"Máme zásadné výhrady voči tvorbe zisku. Potrebné je však nájsť model, ako ZP účelovo zaviazať, aby získané prostriedky vložili do zdravotného poistenia," uviedla dnes pre TASR podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Mária Sabolová. "Je však na hrane ústavnosti v súčasnosti zakázať akciovým spoločnostiam zisk", dodala.
Strana maďarskej koalície (SMK) nepovažuje návrh zamedzenia zisku ZP za vhodný. "Riešenie, ktoré zakazuje súkromný kapitál, to je veľmi ťažko mysliteľné a riešiteľné, čo chce pán minister Valentovič realizovať," uviedol pre TASR podpredseda SMK pre zdravotníctvo Imre Hugyivár.
Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS) podporuje obmedzenie zisku zdravotných poisťovní, respektíve jeho prerozdelenie. "Ak ide o akciovú spoločnosť, je konštruovaná tak, že bude vytvárať zisky. Ide o to, aby sa zisk použil späť do zdravotného systému," informoval TASR člen zdravotníckeho výboru NR SR za ĽS-HZDS Milan Urbáni. Podporuje tiež zníženie sadzby na prevádzkovú činnosť ZP zo štyroch na tri percentá.
Slovenská národná strana (SNS) súhlasí s návrhom, aby mali ZP znížený finančný limit na svoje prevádzkové náklady. "Novelou zákona sa bude do detailov zaoberať odborný kabinet, ale so znížením podpory štátu voči ZP zo štyroch na tri percentá určite súhlasíme", uviedla prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová.
Zamedzenie tvorby zisku z prostriedkov verejného zdravotného poistenia, ako aj zníženie sadzby na prevádzkovú činnosť ZP zo štyroch na tri percentá je cieľom novely zákona o zdravotných poisťovniach, o ktorej bude v stredu rokovať vláda. MZ odhaduje, že po vrátení zdrojov z kladného hospodárskeho výsledku ZP by do oblasti zdravotníctva malo prísť takmer 1,9 miliardy korún. Tie by sa následne použili len na úhradu poskytnutej zdravotnej starostlivosti.
V zmene zákona sa tiež navrhuje, aby ZP, ktoré okrem verejného poistenia vykonávajú aj individuálne, viedli oddelené účtovné okruhy, čím by sa mal jednoznačne preukázať stav jednotlivých druhov poistenia a nákladov na prevádzkovú činnosť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:52