StoryEditor

Heger dal samosprávam prísľub. Viskupič hovorí o historickom zlome

03.06.2021, 15:45
Autor:
redred
Ak na Slovensku očakávame úplnú obnovu, bez spolupráce centrálnej vlády a samospráv to nepôjde, povedal premiér.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa dohodol so zástupcami samospráv, Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), Úniou miest Slovenska (ÚMS) a združením samosprávnych krajov SK8, na pravidelných kvartálnych stretnutiach.

Predseda vlády to oznámil vo štvrtok po prvom takomto stretnutí na Úrade vlády s tým, že ak na Slovensku očakávame úplnú obnovu, bez spolupráce centrálnej vlády a samospráv to nepôjde.

"Chcem, aby sme pravidelne o problémoch diskutovali a odstraňovali ich vzájomnou spoluprácou,“ povedal Heger s tým, že na stole majú napríklad témy, ako je novela stavebného zákona, daňovo-odvodová reforma, čerpanie eurofondov či reforma verejnej správy.

"Dnes sme nastavili nový proces, ktorý môže fungovať na pravidelnej báze. Otvorili sme konkrétne témy, kde je potrebné, aby sme hľadali dohodu a najlepšie riešenia," podotkol premiér. Na poskytovanie kvalitných služieb občanom je podľa neho potrebné odstraňovať prekážky, duplicitu i dlhodobé nedostatky.

Predseda Trnavského samosprávneho kraja a šéf SK8 Jozef Viskupič označil štvrtkové stretnutie s premiérom za "historický zlom". Privítal dohodu, že ak budú problémy, ktoré samosprávy nebudú vedieť vyriešiť so zodpovednými ministerstvami, príde k stretnutiu s premiérom. Zástupcovia samospráv od predsedu vlády zisťovali, či je vôľa zrealizovať reformu verejnej správy. "Bola nám deklarovaná ambícia," povedal Viskupič.

Ako podotkol, v priebehu niekoľkých týždňov budú vedieť, či sa vláda tomuto záväzku postaví aj čelom. S premiérom rozoberali aj tvorbu legislatívy, financovanie samospráv, rozvoj regiónov, adresnejšiu sociálnu starostlivosť, ale aj výpadok tržieb prímestskej autobusovej dopravy. "Bolo nám prisľúbené, že výpadok takmer 42 miliónov eur sa stane predmetom rokovania vlády," uviedol Viskupič.

Predseda ZMOS-u a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger víta premiérov prísľub, že akákoľvek legislatíva týkajúca sa samospráv bude konzultovaná a pripomienkovaná. "Naši experti budú účastní na jej príprave," skonštatoval s tým, že aplikačná prax je dôležitá.

Prezident ÚMS a primátor Trenčína Richard Rybníček označil stretnutie s Hegerom za prelomové. Ak sa naplní dohoda o pravidelných diskusiách a spolupráci, je presvedčený, že sa budú tvoriť zákony, ktoré zásadne pomôžu obyvateľom Slovenska a zmiernia napätie medzi centrálnou vládou a samosprávami. Snaha bude zmierniť aj rezortizmus.

"Aby sa už nestávalo, že jednotliví ministri budú prichádzať v legislatíve so zásadnými zmenami siahajúcimi do kompetencií a financovania samospráv," povedal Rybníček. Teší ho premiérov prísľub, že zásadná legislatíva v krajine bude riešená v spolupráci s predstaviteľmi miest, obcí a samosprávnych krajov.

Pandémia koronavírusu (3.6.) 16:23 Opatrenia boli prijaté nie preto, aby sme niekomu ublížili, ale aby sme chránili zdravie a životy občanov, hovorí Heger. 16:22 Pandémia prišla nevyžiadaná. my robíme všetko preto, aby sme pomohli firmám. Investovali sme miliardy do záchrany pracovných miest, povedal Heger. 16:22 Komunikácia je oblasť, ktorú je potrebné do budúcna posilniť, povedal Heger. 16:21 Boj s pandémiou je v prvom rade o nepopulárnych opatreniach. Je prirodzené, že občania ťažšie znášajú opatrenia, ktoré sú nepopulárne, povedal Heger. 16:16 Štát dokáže plnohodnotne fungovať len vtedy, ak všetky zložky štátu spolupracujú, zopakoval Heger. 16:02 Slovensko má na to byť úspešná krajina, cestou k tomu je práve cesta spolupráce. Slovensko potrebuje nastúpiť na éru spolupráce, povedal Heger. 15:49 Chceme Slovensko postaviť na nohy, aby bolo vyspelou krajinou, povedal Heger. 15:47 Heger navrhol sa stretnúť raz za tri mesiace, aby sa rozprávali o odstraňovaní prekážok. 15:47 Ak cheme priniesť pre Slovensko obnovu, nepôjde to bez spolupráce aj so samosprávami. Preto som dnes rokoval s predstaviteľmi ZMOS, informoval Eduard Heger. 10:13 10:03 Dnešná bilancia Z 5 266 PCR testov zistili v stredu laboratóriá na Slovensku 139 pozitívnych prípadov, čo je 2,64 percenta. Pribudlo deväť úmrtí, počet hospitalizovaných však výraznejšie klesol a dostal sa pod úroveň 400 pacientov. 07:24 Česi patria v rámci Európskej únie k národom, ktoré najpozitívnejšie hodnotia vzájomnú solidaritu členských krajín v čase pandémie choroby covid-19. Nadpriemerne kladný postoj majú tiež k európskemu bloku ako celku. Naproti tomu najmenej zo všetkých chcú posilňovať kompetencie únie pre lepšiu zvládanie podobných zdravotných kríz v budúcnosti.

01 - Modified: 2024-04-17 12:28:36 - Feat.: - Title: ZMOS žiada dofinancovanie miest a obcí a dostupnú zdravotnú starostlivosť 02 - Modified: 2024-04-04 11:09:34 - Feat.: - Title: ZMOS Rokuje s rezortom financií o možnosti použiť rezervný fond aj na bežné výdavky 03 - Modified: 2024-03-27 18:12:08 - Feat.: - Title: Chudobní Slováci? Našinci za rok „prestávkovali“ 21 miliárd eur. Ide až o pätinu celého HDP krajiny 04 - Modified: 2024-04-02 07:32:57 - Feat.: - Title: Detské pohotovosti sa rušia aj v takých mestách, kde nastane problém 05 - Modified: 2024-03-21 10:02:52 - Feat.: - Title: Zákon o krajinnom plánovaní považuje rezort životného prostredia za "totálny nezmysel"
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:47