StoryEditor

V Bratislave sa začali Korunovačné slávnosti

01.09.2007, 11:20
Autor:
TASRTASR
Sprievodom z Bratislavského hradu sa dnes v Bratislave začal piaty ročník Korunovačných slávností. Po prvý raz sa ich ako čestný hosť zúčastňuje Otto von Habsburg, hlava bývalej panovníckej rodiny Habsburgovcov.

Mali by ste ďakovať Bohu za všetko, čo Slovensko dosiahlo, povedal TASR Otto von Habsburg v piatok večer po príchode do Bratislavy. Pripomenul, že treba porovnať situáciu Slovenska spred 20 rokov so súčasnosťou. Slováci by podľa neho mali hrdí na to, čo dokázali. V súvislosti s Korunovačnými slávnosťami konštatoval, že v Bratislave pochopil význam slávnosti pre Slovákov a Slovensko.

Bratislava si dnes pripomenie korunováciu Anny Tirolskej za uhorskú kráľovnú z roku 1613, ktorú zahrá herečka Zuzana Fialová. Korunovačný obrad bude na Hlavnom námestí a nie v Dóme sv. Martina, pretože organizátori nezískali povolanie od Arcibiskupského úradu v Trnave. Na Hlavnom námestí má byť približne 600 stoličiek na sedenie.

Korunovácia v latinčine potrvá hodinu. Po obrade bude v historickom centre tiecť víno z Vtáčej fontány na rohu ulíc Panská a Strakova. Kráľovský sprievod sa presunie do mestskej časti Bratislava-Petržalka, kde budú slávnosti po prvý raz.

Na Tyršovom nábreží v Petržalke bude od 16. hodiny do 17. hodiny rytiersky turnaj, ktorý pripravilo Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel. Zúčastní sa na ňom 120 účinkujúcich, uviedol šermiarsky majster Peter Koza. Turnaj otvorí petržalský starosta Milan Ftáčnik.

Na nábreží a v Sade Janka Kráľa čaká návštevníkov dnes a zajtra ľudová veselica, remeselnícky jarmok, opekanie vola, vystúpenia sokoliarov a ďalšie atrakcie. Veselica sa začne dnes o 18. hodine, zajtra o 14. hodine. Dnešný program ukončí o 21.45 h ohňostroj nad Dunajom.

V rámci slávností sa uskutoční verejná zbierka na pomoc deťom, ktorú organizuje Nadácia pre deti Slovenska.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 04:33