StoryEditor

"Prestrelka" Slota kontra Csáky

26.09.2007, 00:00

Spor medzi národniarmi a SMK už skĺzol do osobných útokov oboch predsedov. Predseda SMK Pál Csáky označil Jána Slotu za hanbu slovenského verejného života. Ján Slota v následnej reakcii na Csákyho adresu nešetril hrubými a vulgárnymi vyjadreniami: "Keď ja som hanba Slovenska, tak toto indivíduum je chrapúň, jeden zvratok, jedno zhnité lajno." Pre šéfa SMK sú Slotove slová odkazom pre všetkých Slovákov: "Uráža všetkých normálnych Slovákov a je smutné, že tento muž je tretím najobľúbenejším politikom v krajine." Predseda národniarov pre HN svoje vyjadrenie zopakoval a dodal: "Myslím si, že som bol ešte veľmi slušný a všetci Slováci, čo si myslia, že som to prehnal, sú tupí." Podpredseda vlády Dušan Čaplovič (Smer-SD) považuje za nemúdre, že Slota nedokáže diplomaticky reagovať. "Je lepšie si kúsnuť do jazyka a s hlupákmi sa nehádať." Csákyho pritom označil za bezcharakterného človeka, ktorý úmyselne provokuje.
Slota svoje slová povedal mimo rokovania parlamentu, v tomto prípade ho teda nechráni poslanecká imunita. Podľa právnika Jaroslava Piláta má Csáky niekoľko možností: "Najlepším spôsobom je, ak poškodený podá na súd občianskoprávnu žalobu na ochranu dobrého mena." Predseda SMK nám však ešte nevedel povedať, či tak urobí. Z pohľadu poslanca sa môže sťažovať aj na mandátovom a imunitnom výbore. "Výroky, ktoré povie poslanec mimo pôdy Národnej rady, však nepodliehajú disciplinárnemu konaniu," zdôraznila členka výboru Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). V minulosti takúto možnosť využila práve SNS, ktorá chcela disciplinárne stíhať poslanca SMK Miklósa Duraya. Ten v Budapešti v mene "Felvidéku" vyslovil na mítingu podporu expremiérovi Viktorovi Orbánovi. SNS žiadala prijať uznesenie, ktorým by výbor plénu odporúčal vyzvať Duraya, aby sa dobrovoľne vzdal svojho poslaneckého mandátu.

Ostré výroky politikov
Robert Fico (Smer)
-- O tom, kto bude v roku 2006 zostavovať vládu, rozhodnú ľudia a nie z brloha vydurený a hryzúci Mikuláš Dzurinda. (2005)

Vladimír Mečiar (HZDS)
-- Pán Fico, prosím vás, a berte to v dobrom, netlačí vás ten mozog niekedy? (2005)

Pavol Hrušovský (KDH)
-- Hajzel sopľavý. (na adresu poslanca Roberta Madeja, 2005)

Mikuláš Dzurinda (SDKÚ)
-- Ak ja som krajná pravica, ty si komunistická lukašenkovská ľavica. (Ficovi, 2005)

Pavol Rusko (ANO)
-- To, čo dnes povedal Hrušák, bolo úplné chrapúnstvo. Hajzeľ! (2005)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 16:01