StoryEditor

Dlh voči poisťovni? Príde trestné oznámenie

09.08.2007, 00:00

Trestné oznámenie. Aj takýmto spôsobom sa snaží Sociálna poisťovňa vysporiadať s dlžníkmi, ktorí jej neodviedli poistné. Tých môže pred stíhaním zachrániť, ak si s poisťovňou dohodnú splátkový kalendár. Tak to urobila napríklad nezisková organizácia Privilégium, ktorej napriek 17-miliónovému dlhu odklepla ministerka Viera Tomanová jedenapolmiliónovú dotáciu.
Sociálna poisťovňa vlani podala 1 493 návrhov na začatie trestného stíhania. Mala podozrenie, že ide o trestný čin neodvedenia dane a poistného. Počet subjektov, ktoré jej dlhujú splátky poistného, sa pritom v posledných rokoch približuje k 400-tisícovej hranici.
Poisťovňa chce do roku 2010 zvýšiť úspešnosť výberu poistného a príspevkov na 97,5 percenta, dnes je zhruba tretinová. Vyplýva to z návrhu jej strategických zámerov, ktorý včera prerokovala vláda. Poisťovňa chce preto v každom prípade v súvislosti s podozrením zo spáchania trestného činu neodvedenia poistného podávať podnety na začatie trestného stíhania.
Hovorkyňa poisťovne Lýdia Výborná tvrdí, že trestný paragraf uplatňujú len voči zamestnávateľom, ktorí svojim zamestnancom zrazia poistné na sociálne poistenie, ale Sociálnej poisťovni ho neodvedú.
Za trestný čin neodvedenia dane a poistného páchateľom hrozí jeden až päť rokov za mrežami. V závažnejších prípadoch môže byť pobyt vo väzení ešte dlhší. Keďže trestne zodpovedné sú už aj právnické osoby, v prípade neodvedenia dane a poistného platí individuálna zodpovednosť -- trestne stíhaní sú členovia štatutárnych orgánov spoločností. "Je to jeden z možných postupov, ako zvýšiť úspešnosť výberu poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie," hovorí Výborná.
Poisťovňa tiež plánuje zosilniť osobný, telefonický, elektronický aj písomný kontakt s odvádzateľmi poistného a príspevkov, ktorých bude upozorňovať, že neplatia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 04:10