StoryEditor

Policajti spáchali 216 trestných činov

04.11.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

V minulom roku bolo trestne stíhaných 163 príslušníkov Policajného zboru, ktorí spáchali 216 trestných činov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom klesol počet trestne stíhaných policajtov o 32, avšak počet nimi spáchaných trestných činov stúpol o deväť. Vyplýva to zo Správy o trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru za rok 2006, ktorú vypracoval Úrad inšpekčnej služby policajného prezídia.
Najviac sa policajti previnili trestným činom zneužitia právomoci verejného činiteľa. Spolu to bolo 60 ráz. Druhým najčastejším skutkom bolo výtržníctvo a trestný čin podvodu, ktorých sa policajti dopustili po 15-krát. Inšpekcia zaznamenala 14 prípadov prijímania úplatku a inej nenáležitej výhody. Trestným činom ublíženia na zdraví sa policajti previnili v 19 prípadoch. Úrad zaznamenal osem trestných činov usmrtenia aj jeden prípad vraždy. Policajti sa podieľali aj na trestných činoch marenia úlohy verejného činiteľa z nedbanlivosti (9 prípadov), úverového podvodu (8), vydierania (6), nedovoleného ozbrojovania a obchodu so zbraňami (4), sprenevery (3), mučenia a iného neľudského zaobchádzania (3), ohrozenia pod vplyvom návykovej látky (2) a lúpeže (1).
Najviac policajtov, ktorí sa dopustili trestnej činnosti, je z radov poriadkovej a dopravnej polície. Najčastejšími subjektívnymi príčinami páchania trestnej činnosti boli snahy získať neoprávnený majetkový prospech. Medzi najčastejšie prehrešky patrí nezvládnutie stresových a konfliktných situácií a svojvoľný výklad právnych predpisov. Na páchaní trestnej činnosti sa najväčšou mierou podieľali policajti vo veku od 26 do 30 rokov. V porovnaní s celkovým počtom 115-tisíc spáchaných trestných činov v roku 2006 predstavuje podiel trestných činov spáchaných policajtmi 0,19 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 10:26