StoryEditor

Primátorka Kremnice Zuzana Balážová odporúča

13.08.2008, 00:00

Kremnické gagy
Kremnické gagy sú zatiaľ jediným multižánrovým festivalom svojho druhu zameraným na humor a satiru v strednej Európe. Je to festival, ktorý spája amatérov aj profesionálov. Jeho súčasťou je aj Pohár improvizácie, 24. ročník súťaže trojčlenných družstiev v improvizácii na danú tému. Tiež viacero výstav, bábkovo-výtvarná dielňa pre deti, hudobný automat, rôzne pouličné atrakcie a ďalšie akcie. Festival s pôvodným názvom Slovenské gagy vznikol z podnetu Kremnického divadla v podzemí v klube mládeže Labyrint. Začal sa 13. novembra 1981 premiérou kabaretnej hry J. Faklu a R. Vykysalého NON TEATRO BUFFO alebo Sága gagu slovenského a vystúpením niekoľkých amatérskych divadielok. Tohtoročné gagy sa začínajú 29. augusta.

Klíma v Kremnici
Kremnica je terasovito rozložená v centrálnej časti Kremnických vrchov v nadmorskej výške 561 metrov nad morom. Má miernejšie podnebie, ako by sa pri takejto nadmorskej výške očakávalo, keďže kotlina je na severe ohraničená hradbou vrchov, ktorá bráni vzdušným prúdom zasiahnuť do tepelných pomerov. Preto v kotline na jar už kvitnú kvety, ale na horách a pláňach je ešte sneh. Počas jesene a jari je tu bežný prírodný úkaz -- inverzia, teda krásne slnečné počasie, kým v nižších častiach Slovenska sú hmly. Miernu klímu chcú Kremničania zúročiť hlavne v budúcnosti. Už teraz sa v južných oblastiach nedá pre veľké horúčavy kvalitne športovať. Kremnica sa stáva čoraz viac atraktívnejším miestom, s miernym podnebím, viacerými slnečnými dňami a sviežim vzduchom.

Organ Kostola sv. Kataríny
Organ Kostola sv. Kataríny vybrala primátorka mesta preto, lebo každoročne na ňom počas festivalu Kremnický hradný organ zahrá svetoznáme skladby niekoľko významných osobností. Kostol sv. Kataríny sa nachádza v areáli Mestského hradu v Kremnici. V tomto kostole je inštalovaný koncertný organ Rieger-Kloss z roku 1992. Vďaka svojej dispozícii -- obsahuje asi 3 500 píšťal a 60 registrov -- patrí k najmodernejším nástrojom na Slovensku. Umožňuje realizovať interpretácie najnáročnejších diel na vysokej umeleckej úrovni, a teda podstatnou mierou prispieva k úspešnosti realizácie festivalu. Organové skladby sa v Kostole sv. Kataríny rozozvučia každý piatok počas celého leta.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 11:19