StoryEditor

Paulovich: Kullová a Novotný sú občanmi SR v službách Američanov

16.01.2008, 06:22
Autor:
SITASITA

"O aktivistoch Ivane Kullovej a Petrovi Novotnom nemôžeme hovoriť ako o obyčajných občanoch Slovenskej republiky, ale ako o slovenských občanoch, ktorí sú v službách amerických organizácií. Sú priateľmi USA a preto sú nepriateľmi Kuby. Títo ľudia si určite neplatia cestu na Kubu z vlastných prostriedkov, Američania majú obrovské fondy na tieto ciele. Nemusíme robiť zoznam nežiaducich osôb, stačí, keď sa dostaneme na internet a tam sa dozvieme who is who," uviedol na dnešnej tlačovej besede na Veľvyslanectve Kubánskej republiky v SR veľvyslanec Kuby David Paulovich Escalona. Tlačová beseda bola zarámcovaná nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami, ktoré budú na Kube 20. januára. Kullovú z občianskeho združenia Človek v ohrození a Novotného z organizácie Občianske oko Paulovich spomenul v súvislosti s protikubánskou predvolebnou kampaňou. Uviedol, že Kullová a Novotný, ktorých z Kuby vyhostili, sú súčasťou hospodárskej, obchodnej, politickej a ideologickej vojny USA proti Kube.
Veľvyslanec Paulovich na tlačovej besede uviedol, že volebná účasť Kubáncov na voľbách je približne 99-percentná. Vysvetľoval to tým, že pred voľbami sa stupňuje protikubánska kampaň, čo zmobilizuje Kubáncov k vysokej volebnej účasti a podpore súčasného systému. Na otázku médií, prečo je potom za takýchto okolností prítomnosť aktivistov pre súčasný režim na ostrove škodlivá, Paulovich odpovedal, že "také osoby, ako Kullová alebo Novotný nejdú pomáhať Kube, ale sú súčasťou americkej vojny proti Kube. Keď príde nejaký Američan a poučuje nás, ako máme hlasovať alebo ako máme voliť, tak je to trochu smiešne. Preto hľadajú v Európe dobrovoľníkov, ktorí si hovoria, že sú učiteľmi a Kubáncov majú inštruovať tak, aby to vyústilo do pádu vlády." Pokračoval, že Kullová a Novotný nie sú žiadni robotníci, ani lekári, ale ľudia, ktorí žijú z politiky a sú v spojení s proamerickými organizáciami. "Niekedy sa vyjadrili proti základni v Guantáname, proti vojne v Iraku alebo v Juhoslávii?" pýta sa Paulovich. "Tak, ako vy sa snažíte uchrániť si svoju nezávislosť od vášho suseda, my sa snažíme chrániť si svoju nezávislosť a zvrchovanosť. Každého, kto na Kubu príde, aby tam presadzoval americké záujmy, vyhostíme. A to bez ohľadu na to, či sa to pánovi Kubišovi páči alebo nie. Nech prídu turisti, ktorí sa vrátia spokojní a opálení, ale keď tam prídu ľudia s americkými záujmami, tak ich pošleme späť," uviedol Paulovich. Dodal, že Kullová a Paulovich išli na Kubu na turistické víza, nešli však k moru, ale vyvíjali inú činnosť.
"Občianske združenia Človek v ohrození sú v Česku i v SR financované Američanmi a orientujú sa proti Kube, Bielorusku, Severnej Kórei a majú záujmy zhodné s americkými. Nechránia ľudské práva, ale americké záujmy," uviedol Paulovich.
V súvislosti s voľbami Paulovich uviedol, že členstvo v komunistickej strane nie je na Kube podmienkou kandidatúry na zástupcu v provinčných zastupiteľstvách alebo v národnom parlamente. Paulovich nevie, koľko komunistov v zastupiteľských orgánoch figuruje. Pripomenul, že primárne sa sleduje, ako je v nich kubánska spoločnosť zastúpená z hľadiska veku, profesie, sociálneho zaradenia, pohlavia a farby pleti. Svojich kandidátov na poslancov najprv navrhujú občania vo svojich lokalitách, užší výber urobí komisia. Predvolebnú kampaň riadi štát. Komunistická strana nenavrhuje, nemenuje, nepropaguje a nepodporuje kandidátov, uviedol Paulovich. Potvrdil, že Fidel Castro znova kandiduje. Na otázku médií, či môžu kandidovať aj disidenti, veľvyslanec reagoval, že keď je niekto dospelý a normálny a susedia sú ochotní navrhnúť ho do provinčného zastupiteľstva, alebo národného parlamentu, a komisia ho vyberie za kandidáta, nie je problém. Dodal, že "od roku 1976, keď sa začali parlamentné voľby, ešte nikdy nebol navrhnutý kandidát z radov disidentov. Vnútorná kubánska opozícia je slabá, takže pre kubánsku spoločnosť nepredstavuje žiadnu alternatívu. Okrem toho, nikto si tigra domov nepustí. Keď vieme, že je náš nepriateľ, nepustíme ho do našich radov."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:42