StoryEditor

Jureňa pre HN: Mečiar je sklamaný

23.11.2007, 15:30
Minister pôdohospodárstva a podpredseda ĽS-HZDS Miroslav Jureňa v rozhovore pre HN krátko po tom, ako premiér Robert Fico dal návrh na jeho odvolanie.
Včera zasadal poslanecký klub ĽS-HZDS v Ružomberku. Aká bola atmosféra na rokovaní?
Ja som po prvé meškal a pán predseda ma predbehol, vysvetlil situáciu, ja som potom doplnil ďalšie informácie, ktoré som aj dnes predložil na tlačovej besede. Myslím, že tam bola jednota a zhoda, nebol ani najmenší rozkol.

Niektorí poslanci z klubu HN potvrdili, že by bolo asi lepšie, keby ste odstúpili sám a upokojili tým situáciu. Aj Vám to tlmočili?
Nebolo to pretlmočené nikým, možno každý zvažoval alternatívu a nakoniec bola zhoda, aby sme šli touto cestou, ako to nakoniec aj prebehlo.

Ako sa vyvíjala diskusia o zotrvaní, či odchode z koalície?
Ja som to už povedal, a bolo to aj prezentované, že pre ĽS-HZDS je to hamletovská otázka byť, či nebyť s "y", lebo keby tam bolo biť, či nebiť, musela by nasledovať otázka, že koho. My sme pred vážnym rozhodnutím a znovu sa ukázalo, že stále sme politickým subjektom, do ktorého sa niekto naváža, aj keď sa snažíme aj týmto snemom dospieť k tomu, aby sme mali väčšiu vnútrostranícku disciplínu, aby sa upokojili rozkoly vnútri. Dokončiť to, že kto to s HZDS nechce ťahať jednotne za jeden koniec, aby radšej chlapsky povedal, že odchádza.

Bolo tú nejednotnosť cítiť aj včera pri vyslovovaní dôvery Vám ako ministrovi v rámci strany?
Pán Veteška nebol prítomný, pán Mikuš nebol prítomný.

Tak koľkí poslanci boli za odchod z koalície a koľkí za zotrvanie?
My analyzujeme v zásade ten postoj, čo bude ak odídeme a čo bude ak zostaneme. Je to pre nás dosť kľúčové. Pokiaľ by sme teraz odišli, poviem, že je tam strašne veľa faktorov. Nebudem sa skrývať za tie veci, že euro a rozpočet. Pochopiteľne sú to veľmi dôležité veci, ale to sa skôr skrýva za naše konkrétne otázniky v danej situácii. My to vnímame tak, že sa neoprávnene, aspoň tak to všetci vnímame, tá špina zosypala smerom k nám. Dalo by sa očakávať, že by sme boli vo veľmi ťažkej situácii v prípade predčasných volieb.

Aký je názor predsedu na situáciu v koalícii?
Je na ňom vidieť v prvom rade, že je sklamaný.

Z čoho?
Z chovania koaličného partnera, pretože tu sa ukázalo, že koaličná dohoda sa stala bezcenná.

Cítite sa ponížený zo strany koaličného partnera?
Tieto útoky boli voči nám nekorektné.

Vrátite to nejako Smeru?
Neuvažujeme spôsobom vracania. Snažíme sa byť konštruktívni.

Predseda Mečiar ešte minulý týždeň povedal, že ak Vás dá premiér odvolať, on dá následne hlasovať o dôvere premiérovi. Trvá HZDS na tomto vyjadrení?
Rozhodnutie ako ďalej sa uvidí, dnes predstavenstvo, zajtra snem.

Nahradíte v parlamente podpredsedu NR SR Viliama Vetešku?
Hovorí sa o tom. Aj preto, lebo HZDS vzhľadom na pozície, ktoré máme v národnej rade a vo vláde, je pre nás veľmi dôležité, aby táto pozícia podpredsedu bola funkčná. Mne osobne je ľúto, že sa niekedy veci vyvinú týmto spôsobom, myslím zdravotné stavy a tak.

Prijali by ste to miesto?
Záleží od okolností a uvidí sa, ako sa to bude ďalej uberať. Pre HZDS je tak dôležitá pozícia, akou je podpredseda parlamentu potrebná, aby bola výkonná. Pri chorobe Pána Vetešku ten výkon nie je, je to veľmi citlivá téma. Pre nás to ale má svoj zmysel.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
22. jún 2024 13:01