StoryEditor

Mečiar tvrdí, že ako oznamovateľ má právo na heslo ku kazete

07.09.2007, 16:44
Autor:
TASRTASR

Spokojnosť s tým, že sa podarilo odkódovať kazety s menami klientov nebankových subjektov, vyjadril dnes v rozhovore pre TASR predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. Konštatoval, že jeho prvoradou snahou bude dostať kľúč ku kazete, heslo na odkódovanie.
Ako oznamovateľ mám právo, aby mi heslo oznámili. Kazeta je v niekoľkých vyhotoveniach, ktoré mali garantovať, ak by sa mi niečo stalo, aby v tom pokračoval niekto iný. Takže ja môžem zverejniť aj to, čo, povedzme, prokuratúra nemôže, zdôraznil Mečiar.
Ako povedal, jeho prvoradou snahou bude dostať kľúč ku kazete, heslo na odkódovanie a ďalší postup sa bude odvíjať od poznatkov, ktoré na kazete sú. Podľa neho nie je dôvod, aby nezverejnil údaje, ktoré majú spoločenskú hodnotu. Jedinou podmienkou môže byť, ak by o odloženie zverejnenia požiadala prokuratúra a polícia.
Na otázku TASR, či zverejnené informácie môžu mať dopad aj na niektorých politikov či politické strany, Mečiar odpovedal: Je predpoklad, že áno. Chýba priamy dôkaz, ktorý by potvrdil kto, kedy, ako, v ktorom čase. Je predpoklad, že tam budú i veľké záujmové skupiny, ale počkajme a nepredbiehajme. Keď budeme mať pravdu, nemusíme sa dohadovať a môžeme hovoriť o konkrétnych veciach. Ja viem, že ja tam nie som. Ja viem, že moji najbližší spolupracovníci tam tiež nie sú a rodinní príslušníci tiež nie, čiže nemám dôvod čokoľvek utajovať pred verejnosťou.
Podľa Mečiara existovala ponuka zo zahraničia vyriešiť problém rýchlejšie, ale vzhľadom na možnosť existencie kompromitujúcich materiál kazetu do zahraničia nevydal a nechal ju iba na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:32