StoryEditor

Hlavná školská inšpektorka prezradila najväčšie problémy na školách. Aký vplyv bude mať pandémia?

05.06.2021, 00:00
Modernizácia inštitúciu obišla. Činnosť môže v súčasnosti vykonávať iba formou pero a papier, povedala pre HN hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská.

Aké problémy musí v týchto dňoch riešiť školská inšpekcia najčastejšie?

Jedným z problémov súčasnosti sú podania skupiny zákonných zástupcov žiakov, v ktorých protestujú voči akýmkoľvek pandemickým opatreniam uplatňovaným v školách, osobitne proti noseniu rúšok. Niektorí rodičia kopírujú právnické texty z internetu, vkladajú ich dokonca do úst svojich detí ako údajných sťažovateľov a nevhodným spôsobom v ich mene verbálne napádajú riaditeľov škôl.

Čím sú tieto sťažnosti podložené?

Sťažovatelia argumentujú tým, že príslušná vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, alebo dokonca zákon sú právne neúčinné, nulitné, lebo sú v rozpore s Ústavou. Rodičia by si však mali uvedomiť, že riaditeľ školy ani Štátna školská inšpekcia nie sú oprávnení posudzovať, či vyhláška alebo zákon vznikli v súlade s Ústavou, naopak, sú povinní všetky právne predpisy dodržiavať. Ústavnosť, respektíve protiústavnosť zákona, nariadenia vlády, všeobecne záväzného právneho predpisu môže konštatovať jedine Ústavný súd a do tohto momentu ich treba vnímať ako súladné s Ústavou.

Vedie to v niektorých prípadoch k ďalším problémom?

Iná skupina rodičov poukazuje v podaniach na vážny a nedoriešený problém. Ide o žiakov, ktorí majú potvrdenie od lekára, že nosenie rúška im spôsobuje vážne zdravotné problémy. Riaditeľ školy v takomto prípade žiaka nepustí na vyučovanie, lebo príslušná vyhláška takúto výnimku nepozná. Absurdné je, že rodič musí ospravedlňovať neprítomnosť žiaka a vymýšľať si dôvody jeho neprítomnosti. Rodičia sa oprávnene pýtajú, či zadávaním úloh školou alebo dokonca zháňaním úloh od spolužiakov je naplnené právo dieťaťa na vzdelávanie podľa Ústavy.

Ako vyzerá zásah školskej inšpekcie?

Predovšetkým treba spresniť, že školská inšpekcia nevykonáva zásah, ale kontrolnú činnosť. V rámci prípravy na výkon sa inšpektori oboznamujú so všetkými dostupnými informáciami o škole. Vlas...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-09 07:53:03 - Feat.: - Title: Druckerov rezort poskytne vysokým školám financie na bezpečnostné audity 02 - Modified: 2024-04-06 12:34:23 - Feat.: - Title: Na nemeckých školách vzrástol počet extrémistických trestných činov 03 - Modified: 2024-04-05 11:03:47 - Feat.: - Title: Situácia vo Francúzsku sa zhoršuje. V utorok napadli 13-ročné dievča, teraz zbili 15-ročného tínedžera tak, že dostal infarkt 04 - Modified: 2024-04-05 09:42:25 - Feat.: - Title: Komisár pre deti Mikloško ocenil zákaz mobilov na školách: Týmto krokom sa zaradíme medzi moderné krajiny 05 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 07:44