StoryEditor

Odvolací súd potvrdil 20-ročný trest za vraždu družky

05.09.2007, 14:31
Autor:
SITASITA

Trest odňatia slobody na 20 rokov potvrdil dnes senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 38-ročného Martina Svinčáka z Veľkého Krtíša. Okresný súd ho uznal vinným z obzvlášť závažného zločinu vraždy, pretože v auguste minulého roka po slovnej hádke usmrtil svoju 45-ročnú družku Dášu.
Tragédia sa stala 2. augusta 2006 večer v spoločnom byte. Obaja boli pod vplyvom alkoholu, pričom došlo k hádke. Pri nej Martin bodol Dášu do ľavej strany krku vreckovým nožíkom. Podľa súdnej znalkyne útok bol vedený veľkou intenzitou a nôž sa zastavil až na krčnej chrbtici. Zasiahol pritom krčnú tepnu, čo spôsobilo masívne krvácanie a družka zomrela. Ani okamžitý zákrok cievneho chirurga by Dáši nemusel zachrániť život.
Martin na súde opakovane vyhlásil, že ľutuje, čo spravil, ale družku nechcel zabiť. Jeho obhajca si myslí, že Martin bol vyprovokovaný, konal skratovo a nie s úmyslom vraždiť. Navrhoval prekvalifikovať konanie na zabitie z nedbanlivosti, kde je trestná sadzba nižšia. Krajský súd mu nevyhovel a rozsudok prvostupňového súdu potvrdil.
Okrem trestu odňatia slobody súd nariadil Martinovi Svinčákovi ochranný dohľad a uložil mu povinnosť nahradiť dcére nebohej pohrebné náklady 12 490 korún. Na odporúčanie znalcov sa obžalovaný musí podrobiť aj protialkoholickému liečeniu ústavnou formou.
Rozsudok je právoplatný a sudca hneď nariadil aj výkon trestu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:30