StoryEditor

Informatizácia v zdravotníctve je nevyhnutná

10.10.2007, 10:19
Autor:
TASRTASR
Administratívna záťaž slovenských lekárov dosahuje až 50 percent ich pracovného času. Riešenie ponúka systematické zavádzanie informačných technológií do zdravotníctva (eHealth).

Lekárov odľahčí od množstva byrokracie a získajú tak viac času na starostlivosť o pacienta.
"Informatizácia zdravotníctva je kľúčom k zníženiu vysokého administratívneho zaťaženia a chybovosti v rozhodnutiach, odstráneniu duplicít a k lepšej starostlivosti o pacienta," uviedla generálna riaditeľka kongresu ITAPA eHealth Forum 2007 Lucia Mušková.
Na podujatí, ktoré sa uskutočnilo v utorok v Bratislave, predstavili reprezentanti Ministerstva zdravotníctva SR (MZ SR) a Národného centra zdravotníckych informácií pripravovanú Koncepciu informatizácie zdravotníctva eHealth v SR a víziu Národného zdravotníckeho informačného systému.
Andrej Thurzo z Bratislavského spolku medikov poukázal na absenciu štandardov zdravotníckej informatiky, kľúčových pre tvorbu aplikácií. "V lekárskej praxi je eHealth často vnímaný nie ako nástroj na zefektívnenie procesov, ale ako povinnosť navyše. Lekár totiž dnes prepisuje všetky papierové dokumenty do elektronickej formy. Lekári nie sú dostatočne pripravení na eHealth prostredie, o čom svedčí aj ich nízka digitálna gramotnosť."
K informatizácii zdravotníctva sa zaviazala aj vláda vo svojom programovom vyhlásení. Postupné zavádzanie informačno-komunikačných technológií by malo umožniť poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti a podporiť získavanie informácií o systéme zdravotnej starostlivosti.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 11:01