StoryEditor

Zákon o rodine: Ľahšie adopcie, komplikované rozvody

12.12.2004, 23:00
Nový zákon o rodine ešte ani nevstúpil do platnosti, a už sa formuje skupina poslancov, ktorá bude navrhovať jeho novelizáciu. Ako informovala poslankyňa Eva Černá, v skorej budúcnosti sa zídu poslankyne zo všetkých klubov a začnú diskutovať nad úpravou, ktorá bude riešiť napríklad problematiku utajovaných pôrodov v súvislosti s maloletými matkami alebo s právami otcov.

Jednoduchšie adopcie
Za pozitívum nového zákona označila Černá zjednodušenie adopcií - súdy budú musieť rozhodnúť do troch mesiacov, túto lehotu bude možné predĺžiť najviac o ďalšie tri mesiace. Doteraz nebola táto lehota presne vymedzená. Podobne je podľa nej správne skrátenie predadopčnej lehoty na 9 mesiacov. Pôvodne sa rátalo s 12 mesiacmi. "Prioritou by mala byť adopcia, nie ústavná výchova," povedala Černá. S tým súhlasí aj minister spravodlivosti Daniel Lipšic, podľa neho má mať každé dieťa právo na rodičov, ktorí ho majú radi, a "keď to nemôžu byť biologickí rodičia, mali by to byť rodičia adoptívni".

Definícia rodiny
K závažnej zmene došlo v jednom z úvodných ustanovení. V pôvodnom texte sa konštatovalo, že rodina založená manželstvom je základnou bunkou spoločnosti a spoločnosť rodinu všestranne chráni. Nový text uvádza, že spoločnosť všestranne chráni všetky formy rodiny. Tie však nie sú nikde v zákone definované. Ako vyhlásil Lipšic, vždy vychádzal z toho, že všetky formy rodiny zákon chráni rovnako, ale "určitá morálna preferencia je namieste". Názor, že v spoločnosti narastá ľahkovážny prístup k manželstvu, pripustila Jana Gráčiková z Nitrianskej manželskej a partnerskej poradne - ľudia spolu žijú bez toho, aby sa zosobášili, rastie tiež počet rozvodov. "Je to úplne iné, keď sa partneri zoberú, je tam väčšia zodpovednosť," povedala. Podľa vedúceho Centra poradensko-psychologických služieb v Trenčíne Jána Mrázka klesá ochota ľudí uzatvárať manželstvá, ľudia sa sobášia vo vyššom veku. To však môže byť výsledkom uvedomelosti - ľudia sa nezaväzujú, kým nemajú aspoň nejaké zázemie. Gráčiková aj Mrázek sa zhodujú v tom, že rastúca miera rozvodovosti súvisí s ekonomickou situáciou. Napríklad aj tým, že mladá dvojica žije s rodičmi alebo v podnájmoch.

Predmanželské zmluvy
Zákon o rodine nespomína možnosť uzavretia predmanželskej zmluvy. Mrázek však upozornil, že zmluvy sa dajú uzavrieť na základe Občianskeho zákonníka. Napríklad aj preto, aby pri prípadnom krachu podnikateľskej aktivity jedného z partnerov nebola postihnutá celá rodina, alebo v záujme ochrany majetku, ktorý niektorý partner nadobudol pred manželstvom. Zdržanlivá je Gráčiková - keď uzavriete predmanželskú zmluvu, tak plánujete, že v budúcnosti sa rozvediete, čo nie je dobrým základom pre manželstvo.

Rozvody dohodou
Jedným z neprijatých ustanovení je možnosť ukončenia manželstva dohodou, ak partneri s rozchodom súhlasia a dohodnú sa na usporiadaní majetkových vzťahov aj starostlivosti o dieťa. Podľa Gráčikovej je takýto návrh prijateľný, pretože by umožnil pokojný a bezstresujúci rozchod. "V takýchto prípadoch by sme asi nemali robiť problémy," domnieva sa Mrázek. Podľa Lipšica je zachovanie statusu quo korektné. Rezort spravodlivosti chcel pôvodne navrhnúť sprísnenie ustanovení o rozvodoch, s tým však nesúhlasili ostatní koaliční partneri.

Zásadné zmeny v zákone
Definícia rodiny
Základom spoločnosti je rodina, založená manželstvom. Spoločnosť bude chrániť všetky formy rodiny.
Zjednodušenie adopcií
Skrátenie rozhodovacích procesov, zúženie práv biologických rodičov, ktorí o dieťa neprejavia skutočný záujem po určitý čas
Zvýšenie vymožiteľnosti výživného
Minimálna výška výživného je 30 percent životného minima
Nechcené deti
Zavádza sa možnosť utajených pôrodov
Zdroj: hn

01 - Modified: 2002-12-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dnes o slovensko-anglickej kauze 02 - Modified: 2002-12-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Moravcová v Európe naďalej na výslní 03 - Modified: 2002-12-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Biatlonová špička v Osrblí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:19