TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Poslanec Čepček opäť predložil návrh o potratoch. OĽaNO bude riešiť jeho budúcnosť

05.06.2021, 11:27
Autor:
TASRTASR
Čepček má od februára až do skončenia nadchádzajúcej schôdze pozastavené členstvo v poslaneckom klube OĽANO.

Poslanec Národnej rady Martin Čepček (OĽANO) podal opäť do parlamentu návrh obmedzujúci vykonávanie interrupcií. Šéf klubu OĽANO Michal Šipoš hovorí, že Čepček o tom neinformoval poslancov hnutia ani koaličnú radu.

Poslanec je momentálne dočasne "suspendovaný" z klubu, rozhodnúť o jeho ďalšom pôsobení majú po júnovej schôdzi. Čepčekove aktivity podľa Šipoša naznačujú, že nemá záujem byť členom klubu OĽANO. Poslanec hovorí, že z klubu vystúpiť nechce.

​Čepček navrhuje, aby sa potraty vykonávali iba vo vymedzených prípadoch. Žena by mohla ísť na potrat len vtedy, ak nie je možné inak zachrániť jej život alebo ak by nebolo možné inak zabrániť trvalému a vážnemu poškodeniu zdravia matky.

Potraty by sa mohli vykonávať aj vtedy, ak má nenarodené dieťa diagnostikované ťažké poškodenie zdravia a trvanie tehotenstva nepresiahlo 24 týždňov alebo ak "je tehotenstvo následkom spáchania trestného činu na matke a trvanie tehotenstva nepresahuje 12 týždňov".

Dôvody vykonania potratu by museli potvrdiť nezávislé správy od minimálne dvoch lekárov, respektíve vyjadrenie prokurátora. Návrhom by tiež chcel zakázať vykonávanie potratov cudzinkám.

Čepček má od februára až do skončenia nadchádzajúcej schôdze pozastavené členstvo v poslaneckom klube OĽANO. Podľa šéfa klubu mal teda čas a priestor porozmýšľať nad tým, "komu prospievajú jeho opakované hlasovania s fašistami" a predkladanie návrhov zákonov bez informovania vlastného poslaneckého klubu či koaličných partnerov.

"Posledné aktivity Martina Čepčeka v NR SR však nasvedčujú tomu, že ponúknutý čas na prehodnotenie svojho konania nevyužil a nemá viac záujem byť členom najsilnejšieho poslaneckého klubu. Po skončení júnovej schôdze preto poslanecký klub OĽANO definitívne rozhodne o jeho pôsobení v klube," uviedol Šipoš. Ďalšia riadna schôdza sa začína 15. júna, naplánovaná je do 2. júla.

Čepček nemá záujem opustiť klub a nevidí dôvod na vylúčenie z klubu. Hovorí, že "suspendovaný" mal byť na tri mesiace od 4. februára. "Mesiac sa už domáham, aby som mohol byť plnoprávnym členom klubu," povedal. Na otázku, či nezvažuje pridať sa k inej strane, povedal, že o zmene "dresu" neuvažuje.

Tvrdí, že nič neporušil. Návrh podal už tretíkrát, predtým ho podľa svojich slov opakovane zaslal koaličnej rade aj predsedovi klubu. Odvoláva sa aj na koaličnú zmluvu, v ktorej sa píše, že v prípade zákonov týkajúcich sa zvýšenia ochrany života, predkladaných koaličným poslancom, sa schválenie koaličnou radou nevyžaduje. Majú sa však vopred predložiť koaličnej rade na prerokovanie.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) v uplynulom týždni povedal, že by Čepčekov návrh nepodporil. Súčasná právna úprava je pre neho postačujúca.

01 - Modified: 2024-04-10 21:02:37 - Feat.: - Title: Trump povedal, že by ako prezident nepodpísal federálny zákaz potratov. Kedysi bol "zástancom voľby" 02 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov 03 - Modified: 2024-03-18 13:00:00 - Feat.: - Title: Olivia Rodrigo rozdávala na koncerte núdzové antikoncepčné tabletky a kondómy. Bojuje tak za práva na potrat, naštvala tým politikov 04 - Modified: 2024-03-04 18:43:21 - Feat.: - Title: Nový zákon privítali dlhým potleskom. Francúzsko do svojej ústavy zakotvilo právo na potrat 05 - Modified: 2024-02-24 11:38:14 - Feat.: - Title: Donald Trump po rozhodnutí súdu vyzval Alabamu na ochranu asistovanej reprodukcie. Kliniky s ňou končia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 01:07