StoryEditor

PES na štvrtkovom zasadnutí členstvo Smeru neobnoví

03.10.2007, 14:25
Autor:
TASRTASR

Členstvo Smeru-SD v Strane európskych socialistov (PES), o ktorom má vo štvrtok PES rozhodnúť, nebude podľa europoslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej obnovené. Dôvodom sú podľa nej vyjadrenia predsedu SNS Jána Slotu. Uviedla to dnes po pracovnom stretnutí frakcie európskych sociálnych demokratov v relácii Slovenského rozhlasu Z prvej ruky.
"Na pozastavení členstva Smeru sa zajtra nič nezmení, bude však naďalej priestor na diskusie a vysvetľovanie si názorov," povedala. Ako vysvetlila, toto rozhodnutie vyplýva z listu predsedu PES Poula Nyrupa Rasmussena a názorov niektorých významných členov strany.
Podľa Flašíkovej-Beňovej je len jedna vec, pre ktorú je Smer-SD vystavený kritike niektorých partnerov v zahraničí. "Je to najmä pôsobenie a vystupovanie predsedu SNS Jána Slotu," tvrdí. Pokračovala, že členovia vo frakcii vysoko ocenili ekonomickú a sociálnu politiku súčasnej vlády. "Je to len otázka toho, akým spôsobom sa predseda vlády a Smeru Robert Fico vysporiadal s agresívnymi vyjadreniami predsedu SNS, ktoré sa mu doteraz nepodarilo žiadnym spôsobom eliminovať," zhrnula.
PES pozastavila členstvo Smeru-SD v októbri minulého roka z dôvodu vstupu do koalície so SNS. Podľa vtedajšieho vyjadrenia Rasmussena strana postupovala v súlade s Berlínskou deklaráciou z roku 2001, na základe ktorej sa musia členské strany zdržať akéhokoľvek politického zoskupovania alebo spolupráce na všetkých úrovniach s politickou stranou, podnecujúcou alebo rozdúchavajúcou rasové či etnické predsudky a rasovú nenávisť.
Pôvodne sa mala otázka členstva Smeru-SD prehodnotiť v júni, predsedníctvo PES sa však v máji rozhodlo odložiť túto otázku na 4. október, pričom tento krok odôvodnilo technickými, a nie politicky motivovanými príčinami.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:14