StoryEditor

Kto za Kašického? Fico má tri mená

27.01.2008, 23:00
V hre o kreslo šéfa rezortu obrany, ktoré po škandáloch s tendrami uvoľnil František Kašický, sú údajne dvaja štátni tajomníci. Premiér Robert Fico avizoval, že zvažuje možnosť kontinuity v rezorte - a tak by ministrom mohol byť doterajší štátny tajomník Jaroslav Baška.

"Kým nerozhodne premiér a vedenie strany Smer, nebudem sa vyjadrovať," reagoval Baška pre HN.
Hovorí sa aj o štátnom tajomníkovi ministerstva vnútra Jozefovi Bučekovi. Obaja sú nominantmi Smeru a orientujú sa v bezpečnostnej problematike. Buček je zároveň vládnym splnomocnencom pre Schengen. Skontaktovať s ním sa nám nepodarilo. Fico cez víkend pripustil, že uvažuje o troch menách. Tým tretím má pritom byť úplne nový človek. Jasné je len to, že novým šéfom rezortu by nemal byť ani tentoraz poslanec. Toto kritérium by spĺňal aj bývalý tieňový minister obrany Smeru Jaroslav Muríň. Objavili sa aj špekulácie, že by na ministerstvo obrany mal prejsť šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák a jeho by mal nahradiť podpredseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Ján Richter.
Zodpovedný minister
Obaja však takúto rošádu vylúčili a poprel ju aj Fico. Kaliňák je podľa neho dobrým ministrom tam, kde je. Meno nového ministra by mal premiér povedať najneskôr v stredu. Vládny Smer vymenil svojho prvého ministra po pol druha roku. Je ním šéf rezortu, ktorý má rozpočet vyše tridsať miliárd korún. Demisiu sa rozhodol podať sám po rozhovore s premiérom Robertom Ficom. Dôvodom sú mnohonásobne predražené tendre na upratovanie spolu približne za štyri miliardy korún. "Necítim subjektívnu zodpovednosť za konanie úradníkov, na druhej strane sa nezbavím objektívnej zodpovednosti, ktorú nesiem za rezort obrany," vysvetlil svoje rozhodnutie Kašický. Dva dni predtým pritom považoval za adekvátny krok potrestanie zodpovedných úradníkov.
Je to už druhá Kašického demisia. Prvýkrát ponúkol funkciu po tragickom výbuchu v Novákoch. Tentoraz ju však premiér prijal. "Rozhodnutie akceptujem a považujem ho za prejav vysokej politickej kultúry." Predseda vlády zdôraznil, že Kašického krok je jasný príklad pre každého, ako sa má pristupovať k politickej zodpovednosti. "Vždy sú dve možnosti - jedna, že minister pochopí realitu, a to pán minister Kašický dokázal - čo si veľmi vážim, alebo nepochopí, a v takej situácii nastupuje predseda vlády." Kašického demisiu musí ešte prijať prezident Ivan Gašparovič. Malo by sa tak stať v stredu. Kde bude exminister pôsobiť ďalej, ešte nie je isté.

Komentár HN:
Fico verzus opozícia: 3:0

Tak nám zastrelili Ferdinanda, pani Müllerová. Teda vlastne Františka. Aj takto by sa dal parafrázovať výrok dobrého vojaka Švejka o smrti arcivojvodu v Sarajeve. Minister obrany František Kašický totiž podal demisiu. Muž, ktorý ustál výbuch v Novákoch, paradoxne odchádza pre upratovanie, odhrabávanie snehu a obíjanie cencúľov.

Cesta do Bruselu?
Premiér Fico však už avizoval, že Smer má naďalej záujem o jeho skúsenosti. Objavili sa informácie, že Kašický by mal pôsobiť vo vojenských štruktúrach Severoatlantickej aliancie v Bruseli. "Nepotvrdzujem to ani nevyvraciam, ale skúsenosti na to mám," povedal Kašický pre televíziu Joj. O odchode ministra Kašického sa v kuloároch hovorilo už niekoľko dní. "Postupne, ako dostával výsledky kontroly, robil priebežne personálne a iné závery. Postup jeho uvažovania dospel k tomuto rozhodnutiu," tvrdí Richter.
Vylúčiť nemožno ani politické tlaky. Eximinister Jureňa, ktorý musel odísť pre problém s pozemkami, tvrdí, že Kašického odchod bol politickým rozhodnutím vedenia Smeru. Ak by sa tak nestalo, zakročili by ľudovci. "Boli sme pripravení o odstúpenie požiadať a vyvinúť určité tlaky."
Viac svetla to problematických tendrov by mohlo vniesť zverejnenie uchádzačov. Podľa hovorcu rezortu obrany Vladimíra Gemelu tak ministerstvo na pokyn Kašického v jednom prípade urobí už dnes.


Prečítajte si aj:
Nový minister. Fico má tri mená

Premiér Robert Fico už vie, kto nahradí Františka Kašického (Smer-SD) na poste ministra obrany. V hre sú tri mená.
Fico potvrdil, že medzi nimi je aj súčasný druhý muž rezortu obrany – štátny tajomník Jaroslav Baška. „Kým nerozhodne premiér a vedenie strany Smer, nebudem sa vyjadrovať,“ reagoval Baška pre HN. Podľa našich informácií má však šancu aj ďalší štátny tajomník – Jozef Buček z ministerstva vnútra, ktorý ako splnomocnenec vlády v decembri úspešne dotiahol vstup Slovenska do Schengenu. Rovnako ako Baška je nominantom Smeru-SD. Tretím kandidátom „vo finále“ je úplne nová osoba. Isté je to, že nový minister by nemal byť poslancom parlamentu. Alternatívu, že by Robert Kaliňák prešiel z funkcie ministra vnútra na post ministra obrany, Fico vylúčil. Kašického nástupca by mal byť známy najneskôr v stredu.

Celý článok >>

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:05