StoryEditor

Najvyťaženejší sú sudcovia v Prešove, MS chce do konca roka o 80 sudcov viac

26.06.2007, 17:16
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo spravodlivosti (MS) chce do konca tohto roka zvýšiť počty sudcov o 50 až 80. Aký bude konečný stav, záleží od rezortu financií, ktorý na zvýšenie už sľúbil vyčleniť finančné prostriedky. Dôvodom je vysoká vyťaženosť sudcov, na čo aj poukázali prvé výsledky projektu realizovaného spolu s rakúskymi rezortnými kolegami a zameraného na odstraňovanie prieťahov v konaní. Najvyťaženejší sudcovia sú v Prešove, najvyšší počet vyšších súdnych úradníkov na jedného sudcu eviduje Bratislava a Žilina.
Projekt bude podkladom pre prípravu Zásad hodnotenia sudcov. "Ministerstvu budú slúžiť výsledky na to, aby rozloženie jednotlivých sudcov, vyšších úradníkov, súdnych tajomníkov bolo iné ako doteraz. Samozrejme, nepristúpime na to, že budeme jednému súdu pracovníkov uberať a druhému pridávať. Môžeme ísť len smerom, že budeme navyšovať počty sudcov a ich asistentov tak, aby sa získala rovnomernosť obsadenia pracovníkov na jednotlivých súdoch," povedal dnes štátny tajomník MS Daniel Hudák.
Dôležitým faktorom pri hodnotení boli okrem pracovnej vyťaženosti sudcov aj ich pracovné podmienky. Výsledky projektu upozornili okrem iného na nedostatok pojednávacích miestností pre vedenie súdnych sporov a priestorov pre zamestnancov. "Sme vyťažení výrazne, oveľa viac ako kolegovia v Rakúsku," skonštatovala dnes Jarmila Sopková Maximová, prezidentka Združenia sudcov Slovenska.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 11:16