StoryEditor

MŠ prezentovalo v Číne vyššie vzdelanie na Slovensku

29.10.2007, 15:51
Autor:
TASRTASR

Na medzinárodnom veľtrhu vzdelávania, ktorý sa konal 27.-28. októbra v čínskom Šanghaji, sa medzi 400 zahraničnými univerzitami po prvý raz prezentovalo aj slovenské školstvo. Bola to vôbec prvá prezentácia ministerstva školstva mimo Európy.
V rámci siedmeho ročníka veľtrhu zorganizovali v spolupráci s Generálnym konzulátom SR v Šanghaji dve sprievodné podujatia.
Prvým bola komparatívna prezentácia lektora slovenského jazyka na Pekinskej univerzite medzinárodných štúdií Mariána Bilého o výhodách vyššieho vzdelania na Slovensku. Študenti sa zaujímali predovšetkým o odbory, ktoré možno študovať v cudzích jazykoch. Nezanedbateľný bol aj záujem o náklady na štúdium, keďže v najobľúbenejších študentských destináciách, ako sú Veľká Británia, USA, Austrália, Francúzsko a Nemecko, stúpli náklady oproti minulému roku až o 40 percent.
Druhým sprievodným podujatím bol pracovný obed pre zástupcov Komisie vzdelávania miestnej ľudovej vlády samosprávneho mesta Šanghaj, miestne univerzity hľadajúce spoluprácu a pre agentúry, zaoberajúce sa poskytovaním sprostredkovateľských služieb v oblasti vzdelávania.
Spolupráca medzi Čínou a Európskou úniou v oblasti vzdelávania je považovaná za mimoriadne úspešnú, keďže v krajinách EÚ študuje viac ako 170.000 čínskych študentov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 16:59