StoryEditor

Súkromné ZP nesúhlasia s novelou zákona o zdravotných poisťovniach

08.08.2007, 17:31
Autor:
TASRTASR

Súkromné zdravotné poisťovne (ZP) jednoznačne nesúhlasia s novelou zákona o zdravotných poisťovniach, ktorý dnes schválila vláda.
"Schválený návrh novely smeruje k vytlačeniu súkromných zdravotných poisťovní z trhu a k presadeniu monopolu jednej zdravotnej poisťovne," povedala pre TASR hovorkyňa ZP Dôvera Zuzana Horníková. Zároveň vyslovila obavy, že zníženie maximálnej výšky výdavkov na prevádzku sa najviac dotkne poisťovní s menším kmeňom poistencov. Poukázala na to, že zmena zákona poškodí poistencov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti aj platiteľov poistného, zhorší sa kvalita a rozsah zdravotnej starostlivosti.
Hovorca Európskej zdravotnej poisťovne Stanislav Jurikovič pripomenul, že zníženie správneho fondu znevýhodní aj občanov. "Veľká časť z týchto prostriedkov sa investuje do prevencie aj na informovanosť. Preto považujeme schválenie tohto návrhu za nesprávne", uviedol Jurikovič.
"Zákaz zisku je v rozpore so zákonom a ústavnosťou v zmysle Obchodného zákonníka, prieči sa zásadám podnikania a je výrazne demotivačným faktorom. Odstránením tvorby zisku sa odstráni aj priestor pre zvyšovanie kvality a efektivity," zdôraznila hovorkyňa ZP Apollo Radoslava Miklášová.
Hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová informovala, že kladný hospodársky výsledok za rok 2006 použijú na úhradu zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov. "Pri stanovení 3-percentnej hranice na prevádzkovú činnosť bude musieť VšZP prehodnotiť a stanoviť priority v oblasti prevádzky," dodala.
Spoločná zdravotná poisťovňa (SZP) sa zmeny zákona neobáva. Hovorca poisťovne Marek Brezničan skonštatoval, že ak parlament zákon schváli, budú pružne reagovať a prijmú opatrenia, aby neprekročili stanovené percento.
Hovorkyňa Protimonopolného úradu SR Alexandra Bernáthová vyhlásila, že navrhované zmeny zákona o ZP sú jedným z prvkov, ktorým sa mení štruktúra trhu zdravotného poistenia smerom k monopolizácii.
Zásadný nesúhlas s novelou tlmočil aj hovorca Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Podľa neho sú súkromné ZP hybnou silou, ktorá motivuje zlepšiť zdravotnícke služby. Zákon podľa Hoštáka ohrozuje ich fungovanie, ale nerieši zásadné problémy zdravotníctva.
Ministerstvo zdravotníctva odhaduje, že vrátenie zdrojov z kladného hospodárskeho výsledku ZP by do oblasti zdravotníctva malo priniesť takmer 1,9 miliardy korún. Zníženie maximálnej výšky výdavkov na správnu réžiu poisťovní zo štyroch na tri percentá by malo v roku 2008 priniesť úsporu vo výške 863,1 milióna korún a v roku 2009 vyše 922 miliónov Sk.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:43