StoryEditor

Poisťovne bez zisku. Rozhodol prezident

Zdravotné poisťovne budú musieť vrátiť zisky späť do zdravotníctva. Definitívne o tom včera rozhodol prezident Ivan Gašparovič, ktorý podpísal spornú novelu zákona o zdravotných poisťovniach z dielne ministra Ivana Valentoviča (Smer-SD). Podľa nej budú musieť poisťovne zisk použiť tak, aby nebola ohrozená dostupnosť zdravotnej starostlivosti, ponechať si budú môcť iba zisk z komerčného zdravotného poistenia. "Zákon je dobrý, prezident sa stotožnil s jeho znením," povedal pre HN hovorca hlavy štátu Marek Trubač. Podpísaný zákon prezident hneď včera doručil do parlamentu.
Právny paškvil?
Súkromné poisťovne, ktoré novelu odmietajú, včerajší verdikt prezidenta očakávali. Naďalej však tvrdia, že novela je právnym paškvilom -- nie je totiž podľa nich úplne jasné, ako majú v skutočnosti naložiť zo ziskom, keďže použitie kladného výsledku hospodárenia sa odvoláva na osobitný predpis, pričom nie je jasné, o aký predpis ide.
"Vzhľadom na tieto nejasnosti sa môže stať, že rôzne poisťovne budú konať rôznym spôsobom, čo znamená minimálne nedorozumenia a konflikty," upozornil včera HN výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč. Podľa neho si nejasnosti vyžiadajú ďalšie stretnutia s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a rezortom zdravotníctva.
Súkromné poisťovne už dlhšie pripravujú v súvislosti so zásahom do ich hospodárenia spoločné podanie na Ústavný súd SR a samostatne zašlú aj tzv. predarbitrážnu výzvu na medzinárodný rozhodcovský tribunál. Ak by medzinárodné súdy dali nakoniec za pravdu poisťovniam, ktoré bránia svoje investície, Slovensko by mohlo prísť o miliardy korún -- prvé odhady hovorili dokonca až o 30 miliardách.
Valentovič: Nezastrašia nás!
Minister Valentovič ešte koncom minulého týždňa odmietol výroky súkromných poisťovní o právnom paškvile. "Zavádza a znepokojuje občanov," vyhlásil na adresu združenia poisťovní rezort zdravotníctva. Minister poisťovniam odkázal -- nenecháme sa zastrašiť žiadnymi vyhrážkami a akokoľvek zasahovať do riadenia rezortu. "Všetky ich doterajšie aktivity totiž nasvedčujú tomu, že to je predmetom ich záujmu," uvádza sa v reakcii ministerstva.
Prípadný kladný hospodársky výsledok z verejného zdravotného poistenia budú musieť zdravotné poisťovne vrátiť do systému buď v roku, v ktorom ho dosiahli, alebo v nasledujúcom roku. Prvýkrát sa na ne bude vzťahovať povinnosť vrátiť zisk späť do systému v roku 2009 za hospodársky rok 2008. Poisťovne však poukazujú aj na ďalší fakt -- za budúci rok musia vrátiť zisk do systému, napriek tomu z neho budú platiť daň z príjmu.
Ministerstvo zdravotníctva odhaduje, že po vrátení ziskov by do oblasti zdravotníctva malo prísť takmer 1,9 miliardy korún.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 22:40