StoryEditor

Ako zapísať dieťa na základnú školu

09.01.2008, 23:00

Zápis do prvej triedy ZŠ by malo absolvovať dieťa, ktoré najneskôr 2. septembra dovŕši šiesty rok svojho veku. Rodičia majú na výber viac ako dvetisíc štátnych, súkromných a cirkevných škôl po celom Slovensku. Za hranicami svojej obce, mesta či mestského obvodu potrebujú súhlas riaditeľa zvolenej školy. Zápis nemôže odmietnuť len škola v mieste trvalého bydliska nádejného školáka. Pozor! Zápis prváka je povinný a za nesplnenie tejto povinnosti hrozí rodičom pokuta tritisíc korún. Dieťa je možné zapísať len na jednu školu.
Odklad neprekáža
Čo s deťmi, ktoré ešte nie sú do školy pripravené? Nástup do prvého ročníka je možné odložiť o jeden rok. Rodič by mal počkať so školou v prípade, ak jeho potomok zatiaľ nie je telesne alebo duševne primerane vyspelý. Budúci prvák by mal najmä rozoznávať farby a tvary, zvládnuť rátanie na prstoch a používať základnú slovnú zásobu. Mal by tiež vedieť správne uchopiť ceruzku, orientovať sa v čase a priestore a odlíšiť zábavu od povinnosti. V prípade neistoty poskytnú rodičom kvalifikovanú pomoc pracovníci škôlky, vybranej školy, či detský psychológ. O odklad treba požiadať písomne riaditeľa školy. Vlani odložilo školskú dochádzku takmer päťtisíc detí -- teda zhruba každé desiate dieťa, ktoré dosiahlo školopovinný vek.
Blok alebo kamera
Ak máte pre dieťa vybranú školu, dátum zápisu už pravdepodobne viete. Ako každý rok, riaditelia škôl určujú termín v čase od 15. januára do 15. februára. Ak nie, konkrétny dátum nájdete na webovej stránke či "úradnej" výveske zvolenej školy. Na zápis príďte s vlastným občianskym preukazom, rodným listom dieťaťa a v prípade zdravotne postihnutého dieťaťa aj s dokladom o jeho hendikepe. Nezabudnite na to najdôležitejšie -- dieťa. Učitelia s ním budú chcieť hovoriť. Vezmite si tiež poznámkový blok a pero, prípadne kameru či nahrávač pre prípad, že vás pracovníci školy zavalia množstvom pokynov. Praktické inštrukcie súvisiace so začiatkom školy, poplatkami za družinu, krúžky a školské pomôcky vrátane povinného obsahu školskej tašky však školy neskôr uverejnia aj na internete, letákoch, prípadne ich vysvetlia v prvý školský deň. Ten tento rok pripadne na 2. septembra.
Test z domácich miláčikov
Zápis prvákov načasujú školy zvyčajne na piatok po vyučovaní či v sobotu dopoludnia. Mnohí učitelia pripravia vystresovaným deťom vyzdobené čakacie miestnosti, triedy, kde sa môžu hrať, kým prídu na rad. Po jednom, či v malých skupinkách, potom deti chodia v sprievode rodiča na malé, zhruba päťminútové "preskúšanie" zrelosti. Učiteľka preskúma povahu a tiež zručnosti dieťaťa -- úroveň kreslenia, rátania a reči. Vychádza zväčša z osnov pre materské školy, častá býva téma domácich miláčikov.
Doma sa nedá
Uskutočnený zápis do základnej školy nie je záväzný. Vybranú inštitúciu môžete zmeniť do konca augusta, tej pôvodnej by ste to však mali oznámiť čím skôr. Ak sa rozhodnete pre zahraničnú školu -- v čase zápisu to písomne oznámte riaditeľovi školy v mieste trvalého bydliska. V prípade dlhšieho pobytu v zahraničí žiaka čaká preskúšanie na Slovensku na konci 4. a 9. ročníka. Predpisy zatiaľ neumožňujú, aby ste deti učili samy alebo im zabezpečili súkromného učiteľa. Takáto zmena sa však pripravuje. Domáca výučba prichádza do úvahy len v prípade detí, ktoré sú dlhodobo pripútané na lôžko alebo v prípade, že dieťa žije dlhodobo v zahraničí a neovláda slovenčinu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:36