StoryEditor

Naď varoval Putina, aby Rusi ani nezvažovali útok v blízkosti slovenských hraníc

04.05.2022, 09:40
Autor:
TASRTASR
Minister obrany vyzval Rusko, aby sa dištancovalo od útokov blízko ukrajinských hraníc.

Útok Ruska na ukrajinskú Zakarpatskú oblasť zaznamenali aj slovenské radary. Slovensko má v pohotovosti všetky systémy aj prvky protivzdušnej obrany. Rezort obrany robí všetko pre to, aby bola bezpečnosť Slovensko zaistená.

Naď varoval Putina

Pred rokovaním vlády to deklaroval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus nemá informácie, že by útok nejako ohrozil obyvateľov Slovenska. Zároveň varoval Ukrajincov, aby nechodili "hore-dole" cez slovensko-ukrajinské hranice.

Minister je útokom znepokojený, pretože sa odohral asi 100 kilometrov od slovenských hraníc. Upozornil ruského prezidenta Vladimira Putina, že ak by útokmi prekročil hranicu Slovenska, bol by automaticky aktivovaný článok 5 Severoatlantickej zmluvy zaisťujúcej bezpečnosť všetkým členským štátom NATO.

My urobíme všetko preto, aby sme zabezpečili bezpečnosť. Ja neodporúčam Rusku, aby ani nezvažovala útoky v blízkosti slovenských hraníc," povedal minister Naď.

Zámerom útoku bolo podľa Naďa zlikvidovanie železnice, čo sa úplne nepodarilo. "Viackrát som povedal, že existujú spravodajské informácie o tom, že Putin spraví všetko pre to, aby denacifikoval aj železničné stanice a letiská v blízkosti našich hraníc," poznamenal.

Mimoriadne nočné zasadnutie

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) zvolal po útoku mimoriadne nočné zasadnutie štábu pre strategické riadenie krízovej situácie na Ukrajine.

Štátny tajomník ministerstva vnútra Vendelín Leitner informoval, že na štábe prijali opatrenia, verifikovali plány na zvládnutie situácie, aktivovali Policajný zbor a tiež Úrad hraničnej a cudzineckej polície.

"Pripravili sme sa tak, aby sme zvládli a upokojili situáciu na Slovensku," poznamenal Leitner. Bližšie informácie chcú poskytnúť v stredu po rokovaní vlády.

Raketový útok podľa Klusa zvyšuje mieru nebezpečenstva v zakarpatskej Ukrajine. "Tým pádom je tu riziko, že sa začne ďalšia vlna migrácie na Slovensko," podotkol.

Klus zároveň poukázal, že útok blízko slovenských hraníc vyvoláva bezpečnostné otázky aj v súvislosti s návštevami, ktoré sa chystajú do tejto oblasti. Východné hranice má najbližší víkend navštíviť manželka amerického prezidenta Jill Bidenová.

Zakarpatskú oblasť na Ukrajine ležiacu pri hraniciach so Slovenskom v utorok večer (3. 5.) zasiahla raketa. Išlo o prvý raketový útok Ruska na túto oblasť od začiatku invázie na Ukrajinu. Raketa zasiahla bližšie nešpecifikované zariadenie v meste Volovec, ktoré sa nachádza zhruba 100 kilometrov od slovenských hraníc.

Rokovanie vlády (4.5.2022) 14:15 Minister zdravotníctva Lengvarský je zrelý na odvolanie, vyhlásil minister financií Igor Matovič. 14:07 Je to otázka na poslanecký klub, ja to nebudem riešiť, odpovedal Matovična otázku, ako sa vysporiada s poslancami, ktorí nebudú hlasovať za vydanie Fica na väzobné stíhanie. 13:23 Energie sú momentálne extrémne vysoké, ak by sa nám podarilo ceny znížiť na polovicu, tak v rovnakom množstve bude Putin dostávať polovicu peňazí, vysvetlil Sulík. 13:20 "Všetci chceme pomôcť Ukrajine a zastaviť vojnu. Len sú aj také opatrenia, ktoré uškodia a pomôžu málo," upozornil Sulík. 13:14 My budeme potrebovať prechodné obdobie, kým sa novej situácii prispôsobíme, povedal Sulík. Dodal, že nahradiť jednu loď inou loďou je oveľa jednoduchšie ako nahradiť jedno potrubie iným potrubím. "Sme v omnoho horšej situácii," povedal Sulík. 13:13 Nie je pravda, že sa nepripojíme sankciám proti Rusku. Slovensko vrátane SaS a vrátane mňa vždy sme podporili. Preto povedať, že sme na rovnakej lodi ako Maďarsko je nekorektné. Postupujeme spoločne s Úniou, povedal minister hospodárstva Richard Sulík. 13:01 Moja červená čiara je taká, že ak tu existujú štátom regulované subjekty, ktoré počas pandémie zarábajú násobne viac ako doteraz, povedal Krajniak. 10:37 Slovensko daruje Belize 124-tisíc dávok pediatrických vakcín proti Covid-19 Slovensko daruje Belize 124-tisíc dávok pediatrických vakcín Comirnaty proti ochoreniu Covid-19. V stredu to schválila vláda. Objednané dávky vakcíny Slovensko ponúklo Belize, ktoré čelí ich nedostatku, na žiadosť Európskej komisie. Darovanie vakcín sa bude realizovať bilaterálnou zmluvou medzi Belize a SR v následnosti na rámcovú zmluvu medzi SR a spoločnosťou Pfizer. 10:29 Slovensko nakúpi Ukrajine zdravotnícky materiál za 1,4 milióna eur Slovensko nakúpi Ukrajine v rámci humanitárnej pomoci lieky a zdravotnícke pomôcky v celkovej sume 1,4 milióna eur. Peniaze sú z nevyčerpaných prostriedkov rozvojovej spolupráce ministerstva financií z minulých rokov. Vláda to schválila na svojom stredajšom zasadnutí. 10:04 My nemôžeme zasiahnuť na území Ukrajiny. Nie je na to mandát Národnej rady atď. My urobíme všetko preto, aby sme zabezpečili bezpečnosť. Ja neodporúčam Rusku, aby ani nezvažovala útoky v blízkosti slovenských hraníc, povedal minister Naď. 10:03 Máme rôzne plány, ktoré nebudem hovoriť. Platí že Slovensko priamo nad územím Ukrajiny vojensky nezasahuje, povedal pred rokovaním vlády minister obrany Jaroslav Naď.

01 - Modified: 2022-05-03 09:54:52 - Feat.: 0 - Title: Putinovo rázcestie 9. mája: môže vyhlásiť vojnu Ukrajine aj svetovému nacizmu 02 - Modified: 2022-05-03 10:26:06 - Feat.: 0 - Title: Súmrak ruskej ekonomiky. Doterajšie kroky nebudú stačiť, varujú hlasy z Putinovho okolia. Leto prinesie náraz 03 - Modified: 2022-05-03 13:30:24 - Feat.: 0 - Title: Môže sa Putin postaviť pred súd za zločiny na Ukrajine? Vyriešiť treba tri základné otázky 04 - Modified: 2022-05-03 14:20:53 - Feat.: 0 - Title: Putin v telefonáte Macronovi: Západ musí zastaviť dodávky zbraní, ostreľovanie Donbasu je zverstvo
01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 11:20:03 - Feat.: - Title: Ako pri teroristickom útoku. Pre výskyt medveďa by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia, rozhodla vláda 03 - Modified: 2024-04-17 10:01:08 - Feat.: - Title: Kaliňák kritizuje zmluvy uzavreté bývalým vedením. Volajú ho uplakaný podpredseda, reaguje Naď 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 05 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:06