StoryEditor

Prieskum: Negramotnosť Rómov spúšťa špirálu sociálnej vylúčenosti

16.11.2007, 10:57
Autor:
TASRTASR

Sociálne vylúčenie Rómov prehlbuje ich funkčná negramotnosť, ktorá im neumožňuje v plnej miere chápať verejné informácie. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý realizovala Rada pre poradenstvo v sociálnej práci, pracovisko Košice, v roku 2007 medzi členmi vybraných komunít na Luníku IX v Košiciach a na Spiši v obciach Nálepkovo a Rudňany.
Podľa koordinátorky projektu Uchopme šancu Dariny Šalagovičovej prieskum empiricky dokázal u polovice oslovených respondentov závažné problémy s funkčnou gramotnosťou. "Tento, len na prvý pohľad problém edukačný, spúšťa špirálu závažných sociálnych dôsledkov. Nízka gramotnosť je následne generačne prenášaná do rodiny ľudia s nízkou gramotnosťou nemôžu dostatočne pomôcť svojim deťom pri vzdelávaní," uviedla Šalagovičová a poukázala na súvis negramotnosti s chudobou, nezamestnanosťou a sociálnou izoláciou.
Realizátori projektu sa usilovali v každej komunite dlhodobo motivovať a pripravovať jej členov bez ukončenej povinnej školskej dochádzky na dokončenie vzdelania na základných školách. Na problémy však narazili už hneď na začiatku. Veľká časť záujemcov o kurzy bola schopná písomne vyplniť pripravený dotazník len s veľkými problémami a za asistencie inej osoby, alebo vôbec nie.
Informácie TASR sprostredkovala Kristína Magdolenová z Rómskej tlačovej agentúry.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:47