StoryEditor

Milióny Slovákov čaká injekcia

21.09.2007, 00:00

Viac ako štyri milióny dospelých Slovákov čaká od budúceho roka očkovanie proti zákernej chorobe -- záškrtu. Takýto návrh predkladá ministerstvu zdravotníctva Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Dôvod? "Riziko zánosu záškrtu v rámci intenzívnej migrácie obyvateľstva stále trvá," tvrdí epidemiologička Jarmila Lančová. Hoci táto choroba sa u nás objavila naposledy v roku 1980, choroba stále straší najmä v rozvojových krajinách, odkiaľ k nám prichádza množstvo cudzincov. Najohrozenejšou skupinou sú podľa Lančovej dospelí nad nad 45 rokov. Tí boli zaočkovaní pred viacerými rokmi a imunita im už pomaly vyprchá. Zdravotníci preto navrhujú spojiť pravidelné očkovanie proti tetanu aj s očkovaním proti záškrtu. Týkať sa to bude všetkých dospelých od 18 rokov.
Keď chýbajú protilátky
"Vznikne imunologické okno a populácia, ktorá nemá dostatok protilátok, je na to náchylná. Spóry baktérií vydržia aj niekoľko rokov v pôde," vysvetľuje vedúci odboru epidemiológie úradu pre dohľad Ján Mikas. Na území bývalého Sovietskeho zväzu zaznamenali v 90. rokoch rozsiahlu epidémiu s desiatkami tisíc ochorení a tisíckami úmrtí. Záškrt je akútne bakteriálne ochorenie, ktoré postihuje mandle, hltan a hrtan. Najhoršou formou záškrtu je postihnutie hrtana. Môže končiť aj tragicky -- udusením v priebehu niekoľkých hodín.
Injekciu zaplatí poisťovňa
Prevencia je najlepší, najefektívnejší a najlacnejší spôsob -- tvrdia experti. "Očkovanie je jedna z efektívnych metód, ako sa dá predísť tomuto ochoreniu. Samozrejme, treba dodržiavať životosprávu, hygienu a vyhýbať sa takejto populácii," hovorí Mikas. Ročne sa príde dať zaočkovať podľa hrubého odhadu úradu až 250-tisíc dospelých ľudí. Očkovanie vykonávajú všeobecní lekári. Preočkovanie proti záškrtu aj tetanu bude nasledovať každých 10 až 15 rokov. Ak očkovanie schváli minister zdravotníctva, budú ho plne hradiť zdravotné poisťovne. Cena jednej injekcie je približne 148 korún.
U detí sa očkovanie uskutočňuje v kombinácii šiestich vakcín v rámci povinného očkovania. Ochrana proti záškrtu sa u nás vykonáva od roku 1958. Dojčatá sa očkujú tromi dávkami základného očkovania a preočkovanie sa vykonáva v 3., 6. a v 13. roku života.
Na injekcie sa musia pripraviť aj 59-roční občania. Úrad pre dohľad navrhuje ich zaočkovanie proti chrípke raz ročne a vakcináciu proti zápalu pľúc raz za päť rokov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
12. máj 2024 08:23