StoryEditor

Baška: Za tendre nenesiem žiadnu zodpovenosť

Nový minister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD) v exkluzívnom rozhovore pre HN.

 

Váš predchodca František Kašický po škandáloch s predraženými tendrami vyhlásil, že odchádza, pretože cíti objektívnu zodpovednosť za to, čo sa stalo. Vy ste boli v tom čase druhým mužom rezortu obrany. Necítite rovnakú zodpovednosť?
Štátny tajomník má len také kompetencie, aké mu dá minister obrany. Podo mňa organizačne nespadali tieto štruktúry ministerstva. Z mojej strany nebolo vôbec možné nejakým spôsobom ovplyvniť oblasť verejného obstarávania. Minister ma len poveril vedením komisií, napríklad pre zavedenie eura v rámci rezortu.

Zvažovali ste s premiérom Robertom Ficom pri vašej nominácii aj to, že na vás môže byť nálepka, že ste tiež boli „pri tom“?
Tieto veci sa vôbec neriešili.

Nemáte obavy, že vám to bude pri každej príležitosti pripomínať napríklad opozícia?
Pozrite sa do minulosti, keď sa odvolávali ministri jednotlivých rezortov – vždy padol minister, nepadol štátny tajomník.

Môžete už povedať, čo vyplynulo z kontroly predražených tendrov na upratovanie v rezorte?
Sú dva protokoly. Týkajú sa kontroly troch medializovaných tendrov. Sú tam určité závery a vyvodenie zodpovednosti a úlohy. Do 15. februára majú byť navrhnuté riešenia, ako zistenia z protokolov odstrániť. Budú to personálne aj organizačné návrhy, aby sa v budúcnosti takéto veci neopakovali.


Celý rozhovor nájdete v pondelňajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 17:28