StoryEditor

Téma: Známi aktéri v korupčných kauzách

13.08.2007, 00:00

-- Gabriel Karlin (bývalý poslanec za ĽS-HZDS) -- Polícia ho prichytila v novembri 2003 priamo pri preberaní polmiliónového úplatku v jeho poslaneckej kancelárii. Peniaze mal dostať za to, že ovplyvní výberové konanie na dostavbu telocvične pre strednú školu v Žiari nad Hronom. Okresný súd v Banskej Bystrici ho odsúdil na jeden rok nepodmienečne, ale krajský súd jeho rozhodnutie zrušil a celý prípad vrátil na dopracovanie. Definitívny verdikt zatiaľ nie je. Spolu s Karlinom bol pred súd postavený aj bývalý riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Mráz -- bol však oslobodený.

-- Pavol Bielik (bývalý starosta bratislavskej Rače, KDH) -- Podľa obžaloby žiadal o polmiliónový úplatok v januári 2004 za schválenie výstavby bytov. Napriek tomu, že k odovzdaniu úplatku nikdy nedošlo, Špeciálny súd vyniesol verdikt päť rokov za mrežami za korupčnú činnosť. Kľúčom k tomu bola výpoveď majiteľa stavebnej firmy Invest In -- policajného agenta. Kauzu sa podarilo uzavrieť, hoci počas vyšetrovania polícii zmizli dôležité nahrávky z odpočúvania samotného Bielika. Rozsudok ešte nie je právoplatný. Bielik sa ihneď po vynesení verdiktu odvolal na Najvyšší súd SR. Termín pojednávania však ešte nie je vytýčený. Na právoplatný rozsudok pritom čaká aj Bielikovo materské KDH. Za odsúdenie pre korupciu mu totiž hrozí vylúčenie z hnutia.

-- Eugen Čuňo (bývalý viceprimátor Košíc, SDKÚ-DS) -- Podľa obžaloby si vypýtal 18-miliónový úplatok za vybavenie zákazky od šéfa stavebnej firmy Kame -- Slovakia Group Maroša Merjavého. Polícia ho zadržala v marci 2004 po prevzatí časti peňazí. V tejto súvislosti bol odpočúvaný aj poslanec SMK László Nagy -- hovoril s jedným zo spoluobžalovaných Ladislavom Pirovitsom. Nagy mu v telefóne spomínal zlé počasie, pre ktoré sa nemôže "s naším priateľom" stretnúť. Vypovedal však len ako svedok, jeho účasť na úplatkárskej kauze polícia nepotvrdila. Čuňovým prípadom sa zaoberá Špeciálny súd, v prípade uznania viny mu hrozí päťročný trest. Pojednávanie je od februára pozastavené pre podanie sťažnosti obžalovaného.

-- Samuel Lojkovič (bývalý primátor Veľkého Medera) -- V marci 2005 zobral úplatok 300-tisíc korún, za čo mal presvedčiť poslancov miestneho zastupiteľstva, aby jednému podnikateľovi nevypovedali zmluvu o prenájme lukratívnych pozemkov okolo termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi. Špeciálny súd ho odsúdil na 32 mesiacov vo väzení a pokutu 300-tisíc korún. Svoj trest si už odpykáva v 1. nápravnovýchovnej skupine. Zaujímavosťou je, že v čase komunálnych volieb ešte nebol právoplatne odsúdený a mohol opäť kandidovať na primátora. Dokonca aj vyhral. Najvyšší súd SR však potvrdil rozsudok Špeciálneho súdu a Lojkovič o svoj mandát prišiel.

-- Jozef Pohančeník (bývalý primátor Čadce) -- Polícia ho zatkla v novembri 2005 pre prijatie 1,5-miliónového úplatku. Peniaze zobral podľa obžaloby od šéfa žilinskej firmy Nefertiti Romana Žigmunda za pomoc pri vybavovaní výstavby priemyselného parku. Pohančeník však tvrdí, že išlo o sponzorský dar na kostol a pre miestny futbalový klub. Špeciálny súd ho v apríli tohto roku odsúdil na tri roky vo väzení. Dostal tiež polmiliónovú pokutu a zákaz činnosti verejného činiteľa na päť rokov. Pohančeník avizoval, že sa odvolá -- rozhodovať tak bude Najvyšší súd SR.

-- Vladimír Wänke (donedávna druhý muž Slovenského futbalového zväzu) -- Čelí podozreniu zo zobratia úplatku v deviatich prípadoch. Korupčná aféra sa začala v marci tohto roka, keď ho polícia zadržala priamo pri preberaní 10-tisícového úplatku. Takzvaný "kolok" mal vziať za urýchlenie preregistrovania hráča Andreja Masaroviča, ktorý hrával v Rakúsku a mal nastúpiť za futbalový klub Eldus Močenok. V máji mu pribudli ďalšie prípady. Malo ísť o úplatky vo výške 5-tisíc korún v súvislosti s registráciami hráčov. Vyšetrovateľ by mal už čoskoro ukončiť vyšetrovanie s návrhom na vznesenie obžaloby. Wänke vyhlásil, že je nevinný a celá kauza je zinscenovaná.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 05:40