StoryEditor

Slovensku chýba krv. Zásoby sú na nule, tvrdia odborníci

31.07.2007, 00:00

Na Slovensku opäť chýba krv. Národná transfúzna služba varuje -- dochádzajú posledné zásoby. Vyzýva preto ľudí, aby šli krv darovať. Chýba najmä krv s negatívnym Rh faktorom.
Letný evergreen
Nízke zásoby krvi pociťujú transfúziológovia pravidelne každé dovolenkové obdobie. "Tradične na prelome júla a augusta nastáva nedostatok krvi. Za 25 rokov praxe je vždy ten istý problém," potvrdila pre HN zástupkyňa vedúceho lekára Národnej transfúznej služby v Bratislave Klára Sviteková. Situáciu komplikuje aj výpadok študentov počas prázdnin a zrušená povinná základná vojenská služba. Na dovolenkách sú aj samotní pracovníci transfúzie. "Máme ešte železné zásoby, rapídne sa však znižujú," zdôraznila Sviteková.
Zásoby sa míňajú
Dlhodobé zásoby krvi nie je možné robiť, životnosť tejto vzácnej tekutiny je 35 až 42 dní. Posledné veľké zásoby urobené v júni počas Svetového dňa darcov krvi minuli v polovici júla. Sviteková uviedla, že ani posledný výjazd za darcami v priestoroch veľkého nákupného strediska nebol veľmi úspešný. "Namiesto päťdesiatich očakávaných ľudí prišlo dvanásť." Darca nemôže za poskytnutie krvi čakať finančné ohodnotenie. "Každý dostane gastrolístok a vyšetrenie v hodnote viac ako 600 korún. Dozvie sa o svojom zdravotnom stave a upevní si aj svoje zdravie," uviedla Sviteková. Transfúzna služba v Bratislave spraví mesačne dvetisíc odberov, získa z nich tisíc litrov krvi. Transfúznej stanici v Banskej Bystrici chýba mesačne dvesto-tristo darcov. Plánované operácie však pozastaviť nemuseli. Podľa vedúceho lekára transfúznej služby v Banskej Bystrici najvážnejšia situácia je v Bratislave a Košiciach. Môže to byť zapríčinené vysokou populáciou a množstvom zdravotníckych zariadení.
Krv v nemocniciach je
V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave pokračujú operačné zákroky podľa plánu. Denne majú naplánovaných päť operácií srdca a štyri cievne operácie. Podľa informácií hovorkyne Fakultnej NsP v Bratislave Rút Geržovej, ich zariadenie v týchto dňoch nedostatok krvi nepociťuje. "Operuje sa v dovolenkovom režime. To znamená, že sa robia predovšetkým neodkladné operácie." Nedostatok krvi potvrdil pre HN riaditeľ banskobystrickej nemocnice F.D. Roosevelta Ján Šulaj. "Zatiaľ sme však nemali taký urgentný problém, aby sme museli prepúšťať pacientov."

Zastúpenie krvných skupín v populácii
-- najzastúpenejšou krvnou skupinou je skupina A -- asi 42 %, nasleduje skupina 0 -- 38 %, B -- 13 %, AB -- 7 %
-- najviac je zastúpený pozitívny Rh faktor -- 85 % populácie, negatívny Rh faktor sa nachádza pri 15 % populácie
zdroj: NTS

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 06:14