StoryEditor

Zákon vniesol chaos do vysokého školstva

04.07.2007, 00:00

Ako vnímate, že neprešiel žiadny z opozičných pozmeňovacích návrhov?
-- Koalícia bez ohľadu na to, či je opozičný návrh dobrý alebo nie, všetko zmetie zo stola, pomaly ako parný valec zo Zlatej Idky. Napríklad neprešli sociálne štipendiá pre externistov, hoci nie je podstatné akou formou študent študuje, ale jeho sociálne postavenie. Takisto neprešiel návrh na zachovanie motivačných štipendií v pôvodnej úprave.
Čo to znamená?
Prospechové štipendium bolo garantované najlepším desiatim percentám študentov. Teraz o tom rozhodne vysoká škola, čo vytvára priestor na korupciu. Ale ešte vážnejšie je, že vznikla ďalšia kategória študentov. Externisti, ktorí budú platiť podľa zákona, iní aj nadáciám a ďalší, ktorí platiť nebudú a to je nespravodlivé. Vytvára to korupčné prostredie. Aby sa vyhol plateniu 150-tisíc za štúdium, bude pre neho výhodnejšie sa správať korupčne a dostať sa do kategórie nespoplatnených externistov. Mrzí ma, že v konečnom dôsledku časť externých študentov, ktorí budú platiť vlastne budú prispievať na tých, ktorí neplatia v školskom systéme a to je nespravodlivé..
Napriek výhradám zákon napokon podporilo aj ĽS-HZDS...
-- ĽS-HZDS asi pochopilo ten rozpor s ústavou v spoplatnení externistov, ale dnes na základe ich hlasovania si myslím, že to boli len šachy ako presadiť vlastné záujmy v rámci vládnej koalície. Neviem, aká bola protiodmena, ale inak sa to vysvetliť nedá.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 21:24